Skip to content

Solvabiliteit – Wat is dat en hoe bereken je dat in 2sec?

John Visser
Solvabiliteit

Ben je benieuwd naar de huidige financiële status van jouw onderneming? Als je daar graag meer informatie over wenst te hebben, kun je jouw pijlen op meerdere kengetallen richten. Eén van de meest populaire kengetallen is zonder twijfel de solvabiliteit.

Dit kengetal geeft namelijk, in één oogopslag, veel informatie over de actuele financiële status. Het is dan ook niet voor niets dat veel bedrijven eigenlijk continu hun huidige solvabiliteit (laten) berekenen. Ook voor jouw bedrijf is het mogelijk interessant om de solvabiliteit te gaan berekenen. Wat dit kengetal precies is en hoe je solvabiliteit van jouw bedrijf kunt berekenen, lees je in dit artikel!

Wat is solvabiliteit?

De solvabiliteit geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen binnen een onderneming en het vreemd vermogen binnen de onderneming. Aangezien het hier om een verhouding gaat, wordt de solvabiliteit altijd aangeduid in de vorm van een percentage.

Des te hoger dit percentage ligt, des te meer eigen geld je in jouw onderneming gebracht hebt. Hoe dat precies zit én hoe je dat kunt berekenen, lees je in het restant van dit artikel.

Daarbij, komt eigenlijk ook direct de term ‘liquiditeit’ om de hoek kijken. Deze twee termen gaan eigenlijk hand in hand met elkaar en vullen elkaar eigenlijk perfect aan. Bij liquiditeit draait het allemaal om de betalingsverplichtingen waar je op korte termijn aan kunt voldoen. Als jouw bedrijf een slechte liquiditeit heeft, betekent dit dat je moeite hebt om de rekeningen te blijven betalen.

Waarom liquiditeit en solvabiliteit met elkaar hand in hand gaan? Dat komt voornamelijk door liquiditeit zich op de korte termijn richt en solvabiliteit op de lange termijn. Indien je bijvoorbeeld een financiële studie gaat volgen, merk je ook al snel dat deze twee termen vaak in één adem gebruikt worden. 

Voorbeeld solvabiliteit

Je hebt reeds hierboven kunnen lezen wat solvabiliteit precies is. Wij kunnen het ons echter goed voorstellen dat je dit kengetal ook nog graag aan de hand van een voorbeeld uitgelegd ziet staan. Daarvoor verwijzen wij je graag naar onderstaande voorbeeld.

Bij solvabiliteit draait het dus om de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Om de solvabiliteit te kunnen berekenen, wordt echter de volgende formule gebruikt: eigen vermogen/totaal vermogen maal 100%. Juist door uit te gaan van het totale vermogen, is het mogelijk om het aandeel van het eigen vermogen te berekenen. Dát is uiteindelijk waar het bij solvabiliteit om draait.

In ons voorbeeld gaan wij uit van de volgende financiële cijfers:

  • Eigen vermogen: 300.000 euro
  • Totaal vermogen: 400.000 euro

Met deze financiële cijfers én bovengenoemde formule kunnen we direct de solvabiliteit berekenen:

300.000/400.000 maal 100% = 75%.

Dit betekent dat de solvabiliteit 75% is. Van elke euro die in jouw onderneming zit, is 75% eigen geld. Daarbij is het wel goed om te weten dat niet alle banken van de bovengenoemde berekening uit gaan. Sommige banken trekken bijvoorbeeld de goodwill van het eigen vermogen af. Ook besluiten banken soms om leningen aan de DGA af te trekken van het vermogen.

Wat is een gezonde solvabiliteit?

Kunnen we stellen dat de hierboven genoemde solvabiliteit van 75% gezond te noemen is? Daarvoor moeten we naar de zienswijze van banken kijken. Banken hebben het liefste dat de solvabiliteit zo hoog mogelijk ligt. Waarom? Omdat zij dan minder risico lopen als zij een lening afgeven.

Over het algemeen kan gesteld worden dat een bank toch wel een solvabiliteit van minimaal 25% wil hebben. Sommige banken hebben dit percentage echter op 40% of zelfs nog hoger ingesteld. Mocht je een lening voor jouw onderneming aan willen vragen, kan het dus raadzaam zijn om hiervoor bij meerdere banken aan te kloppen. Elke bank kijkt immers op haar eigen manier naar de solvabiliteit van een onderneming.

Bij bovengenoemd voorbeeld van 75% solvabiliteit hebben we dus met een gezond bedrijf te maken. Maar liefst 3/4e van het totale vermogen is eigen geld; dat is uiteraard altijd een goed teken. Dit betekent dat het bedrijf weinig geleend geld nodig heeft om het bedrijf draaiende te kunnen houden. Dat is iets wat eigenlijk door elke bank graag gezien wordt.

Hoe bereken je solvabiliteit?

Ben je nu heel benieuwd hoe je de solvabiliteit van jouw eigen onderneming kunt berekenen? Dat begrijpen wij maar al te goed. Om jou hier een handje bij te helpen, hebben wij een stappenplan voor je opgesteld. Met onderstaand stappenplan ben je in staat om in een handomdraai de solvabiliteit van jouw onderneming (blijvend) te berekenen:

Stap 1: kies een boekhoudprogramma uit

Wil je graag op de hoogte van de financiële status van jouw onderneming blijven? Dan is een boekhoudprogramma hier onmisbaar voor. Met een goed boekhoudprogramma ben je in staat om alle inkomende en uitgaande facturen te verwerken. Bovendien kun je met dit online boekhoudprogramma de solvabiliteit berekenen; om dat mogelijk te maken, moet je eerst een goed boekhoudprogramma uit zien te kiezen.

Stap 2: plaats alle transacties in jouw boekhoudprogramma

Vervolgens is het zaak om alle transacties in jouw eenvoudige boekhoudprogramma te verwerken. Het gaat hierbij om onder meer de inkomende facturen, de uitgaande facturen en de leningen die je bij een derde partij aangegaan bent. Ook kun je in het programma aangeven met hoeveel eigen geld je gestart bent én hoeveel geld je in de loop der tijd nog in jouw bedrijf gebracht hebt.

Stap 3: koppel alle transacties in jouw boekhoudprogramma

Het is nu tijd om alle transacties in jouw boekhoudprogramma te gaan koppelen. De inkoop van voorraad kun je aan de rubriek ‘Voorraden’ koppelen, terwijl je alle uitgaande facturen kunt koppelen aan de rubriek ‘Omzet’. Welke rubrieken je precies tot je beschikking hebt, is afhankelijk van het boekhoudprogramma en de gekozen grootboekrekeningen.

Stap 4: laat financiële rapportages opstellen

Heb je alle transacties in het boekhoudprogramma gekoppeld? Dan is het programma direct in staat om tal van financiële rapportages op te stellen. Zo kun je direct een balans op laten stellen en kun je ook een winst- en verliesrekening op laten stellen.

Met het oog op de solvabiliteit is vooral de balans van belang. Op de balans zie je immers het totale vermogen van jouw onderneming staan, maar ook het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Veel boekhoudprogramma’s zijn daardoor ook direct in staat om automatisch het te berekenen.

Is dat bij jouw boekhoudprogramma niet het geval? Dan kun je alsnog met bovengenoemde formule snel de solvabiliteit van jouw onderneming berekenen. Moraal van het verhaal: alles valt of staat dus met jouw keuze voor een boekhoudprogramma. Vergelijk de verschillende programma’s met elkaar en laat direct de solvabiliteit én andere financiële kengetallen berekenen! 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email