Hier vind je de beste boekhoudprogramma voor je kapsalon
Maak het als kapper en ondernemer makkelijk met online boekhouden. Vergelijk en test boekhoudsoftware gratis.
Kies een boekhoudpakket die voldoet aan jou wensen
Is knippen je lust en leven en verzorg jij voor je klanten hun kapsels in je eigen kapsalon? Helaas kun je na werktijd niet altijd bijkomen op de bank, maar moet je ook de boekhouding doen. Dit is niet voor iedere kapper zijn of haar favoriete klusje, maar is wettelijk wel verplicht. Boekhoudsoftware kan het je gemakkelijker maken, ook als je geen verstand van boekhouden hebt. Hier zoek je de beste boekhoudsoftware die aan jouw wensen en kapsalon voldoet:
- 1. Kies in de filter eerst je bedrijfsvorm en branche.
- 2. Geef ook aan hoeveel medewerkers er in je kapsalon werken.
- 3. Heb je verder nog wensen die je aan boekhoudsoftware stelt? Dit kun je ook filteren.
- 4. Alle boekhoudsoftware die aan jouw ingestelde filters voldoen verschijnen op je scherm.
- 5. Klik voor meer informatie op een bepaald boekhoudprogramma.
- 6. Lijkt het boekhoudprogramma je interessant? Klik op de link van het programma.
- 7. Op de website kun je je aanmelden en gebruik maken van een gratis proefperiode.
- 8. Is de proefperiode over en je wilt met het programma verder, sluit dan een abonnement af.
Gratis boekhoudprogramma voor je kapsalon
Bij de meeste boekhoudprogramma’s die je in onze boekhoudsoftware vergelijker terugvindt, hangt een proefperiode waarin je het programma gratis mag gebruiken. Deze periode is belangrijk, omdat je dan kennis maakt met alle functionaliteiten van het programma en de gebruiksvriendelijkheid. Het is belangrijk dat deze periode gratis is, omdat je dan nog niet definitief gebonden bent aan het boekhoudprogramma. Mocht je achteraf toch niet tevreden zijn over de functionaliteiten of het programma past niet bij jouw kapsalon, dan hoef je hier niet mee verder. Je selecteert in de vegelijker dan gewoon een ander boekhoudprogramma, die je wederom tijdens een proefperiode gratis mag gebruiken. Wanneer een boekhoudprogramma wel naar volle tevredenheid is en past bij jouw kapsalon, dan kun je definitief overstappen en een abonnement afsluiten.
Wat kan je met een boekhoudprogramma voor je kapsalon?
Ieder boekhoudprogramma heeft een eigen manier van werken en de functies die aanwezig zijn kunnen per programma variëren. Het is de kunst om het beste boekhoudprogramma te vinden die volledig aan jouw wensen voldoet en de functies heeft die jij voor je kapsalon nodig hebt. Wat zijn de belangrijkste functies die je in de meeste boekhoudprogramma’s terug kunt vinden?
- 1. Gemakkelijk uitdraaien van overzichten, zoals balans en winst & verliesrekening.
- 2. Inkoopfacturen, bonnen en financiële transacties invoeren.
- 3. Digitaal genereren van facturen.
- 4. Opstellen van de btw-aangifte en met een koppeling naar de belastingdienst ook versturen.
- 5. Koppeling met kassa software
- 6. Rechten beheren en geef eventueel je boekhouder toegang tot je boekhoudprogramma.
Facturen met je eigen kapsalon huisstijl
Als kapsalon heb je vast een mooi uithangbord boven de ingang van de zaak hangen, met de naam of logo van de kapsalon. Hetzelfde logo zal terugkomen op briefpapier en visitekaartjes. Dit is je huisstijl. Wist je dat je in boekhoudsoftware ook je eigen huisstijl kunt importeren? Het is dan mogelijk om het logo van je kapsalon af te drukken op alle facturen die je genereert. Ook de indeling van de facturen kun je zelf bepalen. Heb je nog geen eigen huisstijl voor je facturen? Met vaste templates in het boekhoudprogramma kun je je eigen huisstijl ontwerpen voor je facturen. Met het boekhoudprogramma zorgt het programma ervoor dat je ook gelijk voldoet aan de factuur eisen.
Koppel je kassasoftware van je kapsalon met een boekhoudprogramma
Wanneer je een professionele kapsalon hebt, dan is een kassa één van de basiszaken die je gebruikt. De huidige kassasystemen zijn modern, elektronisch en werken op kassa software. Met kassa software is het mogelijk om klantprofielen te maken en al je ingaande en uitgaande betalingen worden tot in detail geregistreerd. Daarbij kunnen klanten op diverse manieren betalen, zoals contant, met een bankkaart of met creditcard. De kassagegevens moeten worden opgenomen in de boekhouding. Dit is namelijk de omzet die je binnenkrijgt. Je hoeft gelukkig niet alle gegevens opnieuw in het boekhoudprogramma in te voeren. Met een koppeling worden alle gegevens vanuit de kassa software rechtstreeks in je boekhoudprogramma gezet. Dit voorkomt het dubbel invoeren en ook het risico op fouten.
Transacties worden automatische gekoppeld
Heb je een inkoopfactuur in het boekhoudprogramma geboekt, dan wordt deze in de boekhouding verwerkt alsnog te betalen’. Andersom kan ook. In de facturatiemodule maak je een factuur en de factuur wordt in de boekhouding verwerkt als ‘nog te ontvangen’. Of je nu zelf facturen gaat betalen of klanten betalen een factuur, dan ontstaat er automatisch een koppeling tussen de betreffende factuur en de betaling. Zo wordt bij het inboeken van de bankgegevens de betreffende factuur automatisch op ‘betaald’ gezet. Dit scheelt je extra werk met het bij elkaar zoeken van facturen en je hoeft verder geen gegevens meer in de boekhouding te verwerken.
Btw-aangifte doen voor je kapsalon in enkele clicks
Over alle inkopen betaal je btw en over de facturen die jij aan je klanten stuurt bereken je btw die je moet afdragen. Het saldo van beide btw bedragen geeft aan of je btw moet betalen of terugkrijgt. Meestal moet je hier eens per kwartaal een btw-aangifte voor doen. Het grote voordeel van een boekhoudprogramma, is dat als jij al je inkopen en verkopen in het programma boekt, de btw-aangifte een fluitje van een cent is. Met enkele clicks kun jij al je btw-aangifte doen. Vaak zijn boekhoudprogramma’s ook uitgevoerd met een koppeling met de belastingdienst. Dit is nodig, omdat digitaal btw-aangifte voor ondernemers verplicht is. Wanneer je btw-aangifte op het scherm verschijnt en jij klikt de aangifte voor akkoord, is het mogelijk om de btw-aangifte rechtstreeks naar de belastingdienst te verzenden. Je hoeft zo nooit meer op te zien tegen het doen van een btw-aangifte en deze sluit altijd aan met jouw boekhouding.
Krijg inzicht over de financiële situatie van je kapsalon
Het opstellen lezen van de balans en de winst & verliesrekening is niet iets wat iedereen kan en leuk vindt. Het opstellen van de balans hoeft met boekhoudsoftware geen enkel probleem meer te zijn. Wanneer jij netjes je financiële gegevens invoert, kost het tonen van een balans op je scherm geen enkele moeite meer. De balans is immers het resultaat van alle gegevens die jij invoert in het boekhoudprogramma. Zie jij bepaalde bedragen op de balans staan die je niet zeggen? Dan is het simpel om een specificatie hiervan op te zoeken. Je ziet dan alle mutaties die jij gemaakt hebt en zo kun je de bedragen op je balans verklaren. Dit is ook heel handig als de belastingdienst, je boekhouder of een andere instantie een specificatie wenst van bepaalde bedragen. Ondanks dat je misschien niet veel verstand van boekhouden hebt, zorg je met boekhoudsoftware toch dat jij je financiën helemaal up-to-date hebt en krijg je een goed inzicht van hoe de zaken lopen.
Begrippenlijst
Als er onduidelijkheden zijn betrekking tot het boekhouden kan je hier alle begrippen op een rijtje vinden.
- Wat is BTW
- Wat is BTW vrijgesteld
- Wat is Activa
- Wat is een inkoopfactuur
- Wat is facturatie
- Wat is een balans
- Wat is vaste activa
- Wat is vlottende activa
- Wat is een crediteur?
- Wat is een kasboek
- Wat is een bankboek
- Wat is het eigen vermogen
- Wat is lang vreemd vermogen
- Wat is kort vreemd vermogen
- Wat is een grootboek
- Wat is inkomstenbelasting
- Wat is een jaarrekening
- Wat is vennootschapsbelasting
- Wat is een winst & verliesrekening
- Wat is een debiteur
- Wat is een Naamloze Vennootschap
- Wat is een boekhoudpakket
- Wat zijn afschrijvingen
- Wat is de Kamer van Koophandel
- Wat zijn directe kosten
- Wat zijn indirecte kosten
- Wat zijn spookfacturen
- Wat is het bedrijfsresultaat
- Wat is goodwill
- Wat is een jaarrekening deponeren
- Wat is een Besloten Vennootschap
- Wat betekent ZZP
- Wat is een eenmanszaak
- Wat is een VOF
- Wat is omzetbelasting
- Wat is de zelfstandigenaftrek
- Wat is de startersaftrek
- Wat zijn kengetallen
- Wat zijn kruisposten
- Wat is prive-storting en prive-opname
- Wat is online boekhouden
- Wat is een boekhoudkundig programma
- Wat is boekhouden in de cloud
- Wat is een ZZP boekhouder
- Wat is boekhouden
- Wat is een administratie
- Wat is de bewaarplicht boekhouden
- Wat is een ICP opgave
- Wat is een BTW aangifte
- Wat is een kasverschil
- Wat is restwaarde
- Wat is het ondernemersvermogen
- Wat is een ondernemersloon
- Wat is een nihilaangifte
- Wat is een MKB winstvrijstelling
- Wat is een kleine ondernemersregeling
- Wat is een fiscale oudedagsreserve
- Wat is een modelovereenkomst
- Wat is een aandeel
- Wat is de cash conversion cycle
- Wat is een accountant
- Wat zijn bedrijfskosten
- Wat is een begroting
- Wat is giraal geld
- Wat is een boekingsdatum
- Wat is consolidatie
- Wat is een kostenplaats
- Wat zijn overheadkosten
- Wat is passiva
- Wat is een resultatenrekening
- Wat is solvabiliteit
- Wat zijn variabele kosten
- Wat zijn vaste kosten
- Wat is de voorraad
- Wat is Standard Business Reporting?
- Wat is debiteurenbeheer
- Wat is cashflow
- Wat is robotic accounting
- Wat is een blockchain
Waarom je niet in Excel je boekhouding moet doen
Je kan er altijd voor kiezen om in Excel je boekhouding te doen, maar anno 2020 hebben we moderne boekhoudprogramma’s die veel voor je kunt automatiseren. Daarbij is het ook zo dat boekhoudprogramma’s back-ups maken van jou administratie. Met Excel kan je het risico lopen dat je je administratie kwijt raakt terwijl je wettelijk verplicht bent om 7 jaar je administratie te bewaren. Lees verder over waarom je niet moet boekhouden in Excel.
Veel gestelde vragen
Het is heel begrijpelijk dat niet iedere ondernemer verstand heeft van boekhouden. Als kapper houd jij je het liefst bezig met kapsels en niet met de boekhouding. Juist daarom is het gebruiken van een boekhoudprogramma essentieel. Ook wanneer je helemaal niets van boekhouden begrijpt, krijg je toch een complete boekhouding. Je hoeft zelf niets te berekenen of weten waar iets in de boekhouding geboekt moet worden. Het enigste wat je moet doen is stap voor stap je financiële gegevens invoeren. De verwerking van de gegevens in de boekhouding zal automatisch gebeuren.
In de meeste boekhoudprogramma’s is het mogelijk om medewerkers en anderen toegang te geven tot het programma. Stel dat je een medewerker hebt die voor jou alle facturen verwerkt. Je kunt de rechten dusdanig instellen, dat je medewerker verder geen toegang heeft tot andere functionaliteiten, zoals betalingen. Ook je boekhouder kun je een inlogcode geven. Je boekhouder hoeft dan niet langs te komen, maar kan vanaf zijn werkplek inloggen in het boekhoudprogramma.
Dit is afhankelijk van welk boekhoudprogramma je kiest. Sommige boekhoudprogramma’s kun je op je laptop of pc installeren en er zijn zelfs programma’s met een speciale app voor op je smartphone. Een groot deel van de boekhoudsoftware is tegenwoordig op afstand te bedienen. Je opent het programma met een inlogcode in de webbrowser. Het programma en al je data staan bij de leverancier op een goed beveiligde server.
Dit is in vrijwel alle boekhoudprogramma’s mogelijk. Met een rechtstreeks koppeling naar je bank, hoef je je bankgegevens niet meer handmatig in te voeren. De gegevens worden digitaal opgehaald en automatisch doorgevoerd in de boekhouding
Bewaarplicht boekhouding & financiële administratie
Als particulier of ondernemer ben je verantwoordelijk voor het bijhouden van je financiële administratie. Maar hoe lang moet je eigenlijk al die bonnetjes, facturen en
Rentabiliteit – wat is dat?
Wat is rentabiliteit? Rentabiliteit is een belangrijke financiële maatstaf die aangeeft hoe winstgevend een onderneming is in verhouding tot haar investeringen. Het is een cruciaal
Beste factuur programma van 2024 | Hoe kies je voor jouw bedrijf?
Facturatie is een essentieel onderdeel van elk bedrijf, groot of klein. Het is niet alleen de manier waarop je betaald krijgt voor je producten of
De 10 Beste Boekhoudpakketten van 2024
Een effectief boekhoudpakket is essentieel voor het succes van elk bedrijf. In zijn er tal van boekhoudsoftware-opties op de markt, elk met hun eigen sterke
Wat is een verkoopfactuur?
Een verkoopfactuur is een factuur die je moet verzenden wanneer je een product of dienst verkoopt aan een andere onderneming, omdat dit wettelijk verplicht is.
Wanneer is een geconsolideerde jaarrekening nodig of verplicht?
Een geconsolideerde jaarrekening is een financieel overzicht dat wordt opgesteld door een moedermaatschappij om de financiële prestaties en positie van de moedermaatschappij en haar dochterondernemingen