boekhoudprogramma voor kapsalons

Hier vind je de beste boekhoudprogramma voor je kapsalon

Maak het als kapper en ondernemer makkelijk met online boekhouden. Vergelijk en test boekhoudsoftware gratis.

Boekhoudprogramma voor kapsalons 1
 

Kies een boekhoudpakket die voldoet aan jou wensen

Is knippen je lust en leven en verzorg jij voor je klanten hun kapsels in je eigen kapsalon? Helaas kun je na werktijd niet altijd bijkomen op de bank, maar moet je ook de boekhouding doen. Dit is niet voor iedere kapper zijn of haar favoriete klusje, maar is wettelijk wel verplicht. Boekhoudsoftware kan het je gemakkelijker maken, ook als je geen verstand van boekhouden hebt. Hier zoek je de beste boekhoudsoftware die aan jouw wensen en kapsalon voldoet:

Gratis boekhoudprogramma voor je kapsalon

Bij de meeste boekhoudprogramma’s die je in onze boekhoudsoftware vergelijker terugvindt, hangt een proefperiode waarin je het programma gratis mag gebruiken. Deze periode is belangrijk, omdat je dan kennis maakt met alle functionaliteiten van het programma en de gebruiksvriendelijkheid. Het is belangrijk dat deze periode gratis is, omdat je dan nog niet definitief gebonden bent aan het boekhoudprogramma. Mocht je achteraf toch niet tevreden zijn over de functionaliteiten of het programma past niet bij jouw kapsalon, dan hoef je hier niet mee verder. Je selecteert in de vegelijker dan gewoon een ander boekhoudprogramma, die je wederom tijdens een proefperiode gratis mag gebruiken. Wanneer een boekhoudprogramma wel naar volle tevredenheid is en past bij jouw kapsalon, dan kun je definitief overstappen en een abonnement afsluiten.

Wat kan je met een boekhoudprogramma voor je kapsalon?

Ieder boekhoudprogramma heeft een eigen manier van werken en de functies die aanwezig zijn kunnen per programma variëren. Het is de kunst om het beste boekhoudprogramma te vinden die volledig aan jouw wensen voldoet en de functies heeft die jij voor je kapsalon nodig hebt. Wat zijn de belangrijkste functies die je in de meeste boekhoudprogramma’s terug kunt vinden?

Facturen met je eigen kapsalon huisstijl

Als kapsalon heb je vast een mooi uithangbord boven de ingang van de zaak hangen, met de naam of logo van de kapsalon. Hetzelfde logo zal terugkomen op briefpapier en visitekaartjes. Dit is je huisstijl. Wist je dat je in boekhoudsoftware ook je eigen huisstijl kunt importeren? Het is dan mogelijk om het logo van je kapsalon af te drukken op alle facturen die je genereert. Ook de indeling van de facturen kun je zelf bepalen. Heb je nog geen eigen huisstijl voor je facturen? Met vaste templates in het boekhoudprogramma kun je je eigen huisstijl ontwerpen voor je facturen. Met het boekhoudprogramma zorgt het programma ervoor dat je ook gelijk voldoet aan de factuur eisen.

Boekhoudprogramma voor kapsalons 2
Boekhoudprogramma voor kapsalons 3

Koppel je kassasoftware van je kapsalon met een boekhoudprogramma

Wanneer je een professionele kapsalon hebt, dan is een kassa één van de basiszaken die je gebruikt. De huidige kassasystemen zijn modern, elektronisch en werken op kassa software. Met kassa software is het mogelijk om klantprofielen te maken en al je ingaande en uitgaande betalingen worden tot in detail geregistreerd. Daarbij kunnen klanten op diverse manieren betalen, zoals contant, met een bankkaart of met creditcard. De kassagegevens moeten worden opgenomen in de boekhouding. Dit is namelijk de omzet die je binnenkrijgt. Je hoeft gelukkig niet alle gegevens opnieuw in het boekhoudprogramma in te voeren. Met een koppeling worden alle gegevens vanuit de kassa software rechtstreeks in je boekhoudprogramma gezet. Dit voorkomt het dubbel invoeren en ook het risico op fouten.

Transacties worden automatische gekoppeld

Heb je een inkoopfactuur in het boekhoudprogramma geboekt, dan wordt deze in de boekhouding verwerkt alsnog te betalen’. Andersom kan ook. In de facturatiemodule maak je een factuur en de factuur wordt in de boekhouding verwerkt als ‘nog te ontvangen’. Of je nu zelf facturen gaat betalen of klanten betalen een factuur, dan ontstaat er automatisch een koppeling tussen de betreffende factuur en de betaling. Zo wordt bij het inboeken van de bankgegevens de betreffende factuur automatisch op ‘betaald’ gezet. Dit scheelt je extra werk met het bij elkaar zoeken van facturen en je hoeft verder geen gegevens meer in de boekhouding te verwerken.

Transacties worden automatische gekoppeld
Elektrisch BTW aangifte doen
BTW aangifte doen in Moneybird

Btw-aangifte doen voor je kapsalon in enkele clicks

Over alle inkopen betaal je btw en over de facturen die jij aan je klanten stuurt bereken je btw die je moet afdragen. Het saldo van beide btw bedragen geeft aan of je btw moet betalen of terugkrijgt. Meestal moet je hier eens per kwartaal een btw-aangifte voor doen. Het grote voordeel van een boekhoudprogramma, is dat als jij al je inkopen en verkopen in het programma boekt, de btw-aangifte een fluitje van een cent is. Met enkele clicks kun jij al je btw-aangifte doen. Vaak zijn boekhoudprogramma’s ook uitgevoerd met een koppeling met de belastingdienst. Dit is nodig, omdat digitaal btw-aangifte voor ondernemers verplicht is. Wanneer je btw-aangifte op het scherm verschijnt en jij klikt de aangifte voor akkoord, is het mogelijk om de btw-aangifte rechtstreeks naar de belastingdienst te verzenden. Je hoeft zo nooit meer op te zien tegen het doen van een btw-aangifte en deze sluit altijd aan met jouw boekhouding.

Krijg inzicht over de financiële situatie van je kapsalon

Krijg inzicht over de financiële situatie van je kapsalon

Het opstellen lezen van de balans en de winst & verliesrekening is niet iets wat iedereen kan en leuk vindt. Het opstellen van de balans hoeft met boekhoudsoftware geen enkel probleem meer te zijn. Wanneer jij netjes je financiële gegevens invoert, kost het tonen van een balans op je scherm geen enkele moeite meer. De balans is immers het resultaat van alle gegevens die jij invoert in het boekhoudprogramma. Zie jij bepaalde bedragen op de balans staan die je niet zeggen? Dan is het simpel om een specificatie hiervan op te zoeken. Je ziet dan alle mutaties die jij gemaakt hebt en zo kun je de bedragen op je balans verklaren. Dit is ook heel handig als de belastingdienst, je boekhouder of een andere instantie een specificatie wenst van bepaalde bedragen. Ondanks dat je misschien niet veel verstand van boekhouden hebt, zorg je met boekhoudsoftware toch dat jij je financiën helemaal up-to-date hebt en krijg je een goed inzicht van hoe de zaken lopen.

Begrippenlijst

Als er onduidelijkheden zijn betrekking tot het boekhouden kan je hier alle begrippen op een rijtje vinden.

Waarom je niet in Excel je boekhouding moet doen

Je kan er altijd voor kiezen om in Excel je boekhouding te doen, maar anno 2020 hebben we moderne boekhoudprogramma’s die veel voor je kunt automatiseren. Daarbij is het ook zo dat boekhoudprogramma’s back-ups maken van jou administratie. Met Excel kan je het risico lopen dat je je administratie kwijt raakt terwijl je wettelijk verplicht bent om 7 jaar je administratie te bewaren. Lees verder over waarom je niet moet boekhouden in Excel.

Veel gestelde vragen

Het is heel begrijpelijk dat niet iedere ondernemer verstand heeft van boekhouden. Als kapper houd jij je het liefst bezig met kapsels en niet met de boekhouding. Juist daarom is het gebruiken van een boekhoudprogramma essentieel. Ook wanneer je helemaal niets van boekhouden begrijpt, krijg je toch een complete boekhouding. Je hoeft zelf niets te berekenen of weten waar iets in de boekhouding geboekt moet worden. Het enigste wat je moet doen is stap voor stap je financiële gegevens invoeren. De verwerking van de gegevens in de boekhouding zal automatisch gebeuren.

Rentabiliteit – wat is dat?

Wat is rentabiliteit? Rentabiliteit is een belangrijke financiële maatstaf die aangeeft hoe winstgevend een onderneming is in verhouding tot haar investeringen. Het is een cruciaal

Lees meer

Wat is een verkoopfactuur?

Een verkoopfactuur is een factuur die je moet verzenden wanneer je een product of dienst verkoopt aan een andere onderneming, omdat dit wettelijk verplicht is.

Lees meer

Wij vergelijken