Skip to content

Ondernemersloon – Wat is dat? Dit betaal je aan BTW

John Visser
ondernemersloon

Wil je gaan starten als ondernemer? Of ben je recent als ondernemer gestart? Als je als ondernemer actief bent, ben je continu nieuwe dingen aan het leren. Niet alleen binnen jouw vakgebied en in de omgang met klanten, maar ook op het boekhoudkundige gebied. Zoals bijvoorbeeld Ondernemersloon.

Als we het over boekhoudkundige begrippen hebben, is ondernemersloon één van de belangrijkste begrippen. Op deze pagina kun je kennis maken met dit begrip en kun je leren hoe je voor jezelf het beste ondernemersloon vast kunt stellen.

Wat is ondernemersloon?

Wanneer je in loondienst bent, krijg je maandelijks een vaste hoeveelheid salaris uitgekeerd. Dit salaris is gebaseerd op jouw contract, eventuele overuren en wettelijke afdrachten. Als ondernemer heb je die ‘luxe’ echter niet; de omzet van elk bedrijf verschilt immers van maand tot maand.

Mede daarom is het voor elke ondernemer aan te raden om een vaste loon te hanteren. Ondernemersloon is het salaris/loon dat je elke maand aan jezelf uit gaat keren. Door een vast ondernemersloon per maand te hanteren, weet je op voorhand al hoeveel omzet je moet gaan draaien. 

Op basis van het ondernemersloon krijg je direct inzicht in jouw omzet, kosten en dus de winst van jouw onderneming. Staat de winst van jouw onderneming gelijk aan jouw ondernemersloon? Nee, je moet namelijk ook nog belasting afdragen en je hebt ook nog met BTW te maken.

Hoe werkt ondernemersloon

Hoe werkt ondernemersloon precies?

Stel nou dat je maandelijks een omzet van 5000 euro weet te behalen. Om die omzet te kunnen behalen, heb je maandelijks kosten van 1000 euro. Dit betekent dat je bruto maandelijks een winst voor belasting van 4000 euro weet te behalen.

Van dit bedrag wil je jezelf uiteraard een bepaalde hoeveelheid uitkeren. Wat is hierbij gebruikelijk? Over het algemeen houden veel ondernemers hierbij de 50/50 regel aan. Dit betekent dat je bij dit voorbeeld een vast ondernemersloon van 2000 euro aan jezelf uit kunt keren.

Wat er met de overige 2000 euro plaatsvindt? Die laat je op jouw zakelijke rekening staan voor bijvoorbeeld jouw inkomstenbelasting, voor de BTW en voor het opbouwen van een buffer. Uiteraard is dit slechts een voorbeeld; je hebt zelf alle vrijheid om jouw ondernemersloon te betalen. Houd in ieder geval wel rekening met kosten, met BTW en met de belasting die je moet gaan betalen aan het einde van elk kwartaal wanneer je de BTW-aangifte moet doen.

Twijfel je om zelf als ondernemer administratie te gaan doen? Overweeg dan om een boekhouder aan te schaffen. Lees hier meer over zelf boekhouden of uitbesteden?

hoe bereken je ondernemersloon

Hoe bereken je ondernemersloon?

Voor elke ondernemer is het lastig om vanaf het begin direct de juiste hoeveelheid ondernemersloon te berekenen. Je bent hiervoor namelijk afhankelijk van de omzet die je draait en de kosten waar je mee te maken krijgt. Als je één maand als ondernemer actief bent, kun je hier uiteraard nog niet al te veel over zeggen. Dat is echter wél mogelijk als je bijvoorbeeld een jaar als ondernemer actief bent.

Als dat het geval is, kun je jouw vorige jaar goed analyseren. Bekijk jouw gemiddelde omzet, bekijk de gemiddelde kosten en bepaal op basis daarvan uiteindelijk jouw ondernemersloon voor het komende jaar. Mogelijkerwijs verwacht je in het komende jaar ook nog een stijging van jouw omzet, waardoor je mogelijk jouw ondernemersloon net iets hoger in kunt stellen.

Wil je graag ondernemersloon op de best mogelijke manier bereken? Dan is het onmisbaar om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Dankzij dit programma zie je continu wat jouw omzet is en welke kosten je maakt. Bijkomend voordeel is dat een eenvoudig boekhoudprogramma automatisch berekend hoeveel BTW je af moet dragen. Met het beste (gratis) boekhoudprogramma geniet je dus van meerdere voordelen, waaronder de volgende twee voordelen:

  • Je weet exact hoeveel BTW je per kwartaal af moet dragen.
  • Je hebt de beschikking over de juiste financiële cijfers, waarna je op basis van deze cijfers het ondernemersloon vast kunt stellen.

Wil je meer weten over hoe je je boekhouding snel en goed kunt doen? Bekijk onze gids voor boekhouden voor beginners.

Hoeveel verdient een ondernemer per maand?

Je ondernemers loon hangt af van één ding: hoeveel winst je maakt per maand. Hoeveel je dus verdient als ondernemer is voor elke ondernemer totaal verschillend. Misschien verdien je in het begin van je onderneming €1000,- per maand, dat jaar erop misschien €2500 per maand. Maar, je kan ook €10.000 per maand verdienen. Er zit geen limiet op het ondernemersloon.

Een directeur grootaandeelhouder zal minimaal €48.000 per jaar (in 2022) moeten verdienen, daarna kan hij/zij eventueel dividend uitkeren.

Wees wel bewust dat als je ondernemer bent dat het elke maand anders kan zijn. Zo kan je een maand heel veel verdienen en een maand wat minder. 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email