Skip to content

Wat kost een Accountant of Boekhouder in 2024?

John Visser
kosten accountant en boekhouder

Wil je de financiën van jouw onderneming goed op orde hebben? De ervaring leert dat veel mensen hierbij kiezen voor het inhuren van een accountant of een boekhouder. Is dat wellicht voor jou ook handig om te doen? Nou, dat hangt uiteraard wel van de kosten af. In dit artikel vind je gelukkig een compleet antwoord op de vraag ‘Wat kost een Accountant of Boekhouder?’. Aan de hand van dit artikel kun je voor jezelf de juiste keuze gaan maken.

Op dit moment kunnen wij je al één ding verklappen: in sommige gevallen is het zelfs verplicht om een accountant of boekhouder in te schakelen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een BV hebt. Ook daarover vind je in dit artikel meer informatie!

Wat kost een accountant?

Wil je mogelijk een accountant in gaan huren? Dan kun je rekening houden met een uurtarief van 70 tot 100 euro. Het uiteindelijke tarief hangt af van de prijsstelling van de accountant, maar ook van de werkervaring van de accountant. Des te meer ervaring een accountant heeft, des te hoger hij/zij uurtarief vast kan stellen.

Wil je een hele ervaren accountant inhuren? Wil je bijvoorbeeld van zeer gecompliceerd advies voorzien worden? dan kun je rekening houden met een uurtarief van wel 200 euro. Als je een zzp’er bent, kan je in sommige gevallen ook wel de diensten van een accountant gebruiken. In dat geval kun je ook voor een beginnende accountant kiezen, waarbij je uit kunt gaan van een uurtarief van 60 á 80 euro.

Het mag duidelijk zijn:

  • Het inschakelen van een accountant is niet super voordelig te noemen.
  • De uurtarieven variëren per accountant fors.

Wat kost een boekhouder?

Ben je op zoek naar iemand die de complete boekhouding voor jou uit handen kan nemen? Vind je het inhuren van een accountant echter iets té? Dan kun je er ook voor kiezen om een boekhouder in te huren. Over het algemeen kan gesteld worden dat een boekhouder (fors) goedkoper is dan een accountant.

Bij een boekhouder kun je uitgaan van ongeveer de volgende uurtarieven:

  • Beginnende boekhouder: 35 á 50 euro per uur
  • Boekhouder met een paar jaar ervaring: 50 á 75 euro per uur
  • Zeer ervaren boekhouder: 75 á 90 euro per uur

Ook hierbij geldt dus weer het volgende: des te meer ervaring een boekhouder heeft, des te hoger zijn/haar uurtarief komt te liggen. Het advies is dan ook om een boekhouder te vinden die qua ervaring en diensten aansluit op jouw wensen. Het is zonde om een flink uurtarief te betalen, terwijl een beginnende boekhouder je ook prima van dienst kan zijn.

Kostentechnisch zou het dus interessanter zijn om een boekhouder zijn. Houd er wel rekening mee dat een boekhouder niet hetzelfde kan/mag als een accountant. Als je bijvoorbeeld een jaarrekening op wilt stellen bij de Kamer van Koophandel wilt doneren, heb je hier een accountant voor nodig. 

Vergeet niet, een boekhouder of accountant kan je heel veel geld schelen
Hier helpt Steven (boekhouder) Jaap met zijn boekhouding voor zijn eenmanszaak

Vergeet niet, een boekhouder of accountant kan je heel veel geld schelen

Is het nou belangrijk om naar het tarief van een boekhouder/accountant te kijken? Nee, eigenlijk niet. Het is eigenlijk verstandiger om deze kosten als een investering te zien. Waarom? Omdat het inschakelen van een boekhouder of accountant je heel veel geld kan schelen.

Zo is het een feit dat je dankzij een boekhouder/accountant veel tijd kunt besparen. Deze tijd kun je vervolgens aan jouw core business besteden, waardoor je meer en meer geld kunt verdienen. Des te meer tijd je aan jouw core business kunt besteden, des te meer uren je kunt factureren. Een win-win situatie dankzij de boekhouder of accountant.

Ook is het zo dat een boekhouder of accountant jou van het juiste advies kunt voorzien. Ben je bijvoorbeeld als ZZP’er actief? Dan kun je op een fiscaal technische manier alvast een potje voor jouw pensioen opbouwen. Hoe je dat doet? Daar kan een boekhouder/accountant jou perfect over adviseren.

Tevens kan een boekhouder/accountant je informeren over bijvoorbeeld de bewaarplicht. Als ondernemer moet je een x aantal jaar alle bonnetjes en facturen bewaren. Hoe dit precies zit, weet een boekhouder/accountant precies.

Tot slot adviseert een boekhouder/accountant je ook volledig over bijvoorbeeld aftrekposten. Bij het doen van jouw inkomstenbelasting kan een boekhouder ervoor zorgen dat je echt van alle aftrekposten gebruik kunt maken. Een boekhouder weet alle fijne kneepjes van het vak én kent dus ook alle mogelijkheden.

Al met al levert het inhuren van een accountant/boekhouder je heel veel op. Dit merk je niet alleen op het fiscale gebied terug, maar ook op het gebied van gemak bijvoorbeeld. Wij durven wel te stellen dat elke ondernemer niet zonder een accountant of een boekhouder kan.

Zelf de boekhouding doen of uitbesteden?

Is het nou altijd handig om zelf de boekhouding te doen? Of kun je het doen van de boekhouding beter uitbesteden aan een boekhouder? Nou, het kent beide zijn voors en tegens.

Ben je actief als ZZP’er en heb je met niet al te veel facturen te maken? Dan kun je dit prima zelf doen. Als je hier elke week bijvoorbeeld één uurtje aan besteedt, is de kans groot dat je voor een kloppende boekhouding kunt zorgen. Wil je hier nog een controle over uit laten voeren? Dan is het wel interessant om een boekhouder in te huren.

Heb je met een grotere en complexere boekhouding te maken? Dan is het hoe dan ook aan te raden om een boekhouder of accountant in te huren. Dit is óók het geval als je verplicht bent om een accountant in te schakelen.

In welke situaties je dit verplicht bent? Je bent dit bijvoorbeeld verplicht als je een BV hebt. In dat geval moet je jaarlijks een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel deponeren; deze jaarrekening mag je niet zelf opstellen. Nee, dit moet echt door een accountant gedaan worden. Als je een BV hebt, ontkom je er dus niet aan om een accountant in te schakelen.

Wil je hier graag meer over weten? Check dan ons artikel ‘Zelf de boekhouding doen of uitbesteden aan een boekhouder?’. In dat artikel vind je ook nog enkele handige tips en aandachtspunten!

Tip: Maak gebruik van een boekhoudprogramma

Twijfel je over het inschakelen van een boekhouder of niet? Jij bent de enige die deze keuze kunt gaan maken. Wij kunnen je eigenlijk maar één ding aanraden: maak te allen tijde gebruik van een boekhoudprogramma. Juist door van een boekhoudprogramma gebruik te maken, weet je van veel voordelen te genieten:

  • Je bespaart veel tijd. Zo is een boekhoudprogramma in staat om automatisch financiële rapportages uit te werken. Ook hoef je amper tijd te besteden aan het opmaken en versturen van facturen.
  • Je kunt jouw boekhouder toegang tot het programma geven. Je kunt er ook nog voor kiezen om jouw boekhouder/accountant toegang te geven jouw boekhoudprogramma. Hierdoor geniet je eigenlijk van een win-win situatie. 
  • Je hebt jouw boekhouding altijd bij de hand. Als je voor een boekhoudprogramma kiest, kies je bij voorkeur voor een online boekhoudprogramma. Dit betekent dat je altijd toegang tot jouw boekhouding hebt, ongeacht waar je bent.
  • Je kunt ervan uitgaan dat alles perfect verwerkt wordt. Verwerk je inkomende- en uitgaande facturen in jouw boekhoudprogramma? Dan kun je ervan uitgaan dat deze transacties goed verwerkt worden. Dit geldt niet alleen voor de transacties, maar ook voor de verwerking hiervan in de verschillende financiële rapportages.

Al met al is het aan te raden om voor een eenvoudig boekhoudprogramma te kiezen. Spreken bovengenoemde voordelen jou ook wel aan? En wil je daarom graag een geschikt programma uit gaan kiezen? Daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Met behulp van onze vergelijker kun je relatief makkelijk het perfecte online boekhoudprogramma voor jouw onderneming vinden. In onze vergelijker zal je bekende boekhoudprogramma’s terug zien zoals e-boekhouden.nl, Rompslomp, Ficsus, Snelstart en ga zo maar door.

Nog een extra tip: maak gebruik van de gratis proefperiode. Dankzij een dergelijke proefperiode kun je geheel gratis het boekhoudprogramma uitproberen. Dit levert je veel duidelijkheid op en maakt het maken van een keuze alleen maar makkelijker. 

Hoe vind je een goede boekhouder?

Wil jij graag een boekhouder in gaan schakelen? Je hebt in dat geval meerdere mogelijkheden om een boekhouder te vinden. De ervaring leert echter dat het uitkiezen van een boekhouder behoorlijk lastig is. Gelukkig kun je het op een bepaalde manier een stuk makkelijker voor jezelf maken: door gebruik te maken van offerte.nl.

Via deze website kun je direct een keuze maken tussen meerdere boekhouders. De ervaring leert dat je dankzij deze website ook nog eens van een flinke besparing kunt genieten. Over het algemeen kun je tot wel 40% besparen ten opzichte van de situatie waarin je zelf op zoek zou gaan naar een boekhouder.

Kortom: het vinden van een boekhouder via offerte.nl is ideaal. Maak een account aan, zet jouw aanvraag online en wacht de verschillende offertes op. Over het algemeen kun je al binnen enkele uren meerdere offertes van meerdere boekhouders verwachten. Vervolgens is het aan jou de taak om een goede vergelijking te maken! Let hierbij niet alleen op het tarief, maar ook op de werkervaring en eventuele specialisme.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email