Boekhoudprogramma voor stichtingen overzicht 2024

Vergelijk software pakketten voor jouw bedrijf
 

Ben je actief als bestuurslid van een stichting? Of ben je mogelijk de penningmeester van een stichting? Als je een functie bij een stichting bekleedt, ben je (deels) verantwoordelijk voor de boekhouding van de stichting. Zeker als je als penningmeester actief bent, draag je veel verantwoordelijkheid voor de boekhouding.

Is de boekhouding van een stichting significant anders dan de boekhouding van een ‘normale’ onderneming? Ja, er bestaan zeker duidelijke verschillen tussen deze twee verschillende (bedrijfs)vormen. Feitelijk gezien hebben deze twee verschillende (bedrijfs)vormen ook veel overeenkomsten. Zo is het voor zowel een bedrijf als voor een stichting verplicht om voor een sluitende administratie te zorgen.

Ben je op zoek naar hulpmiddelen voor de boekhouding van jouw stichting? Dan is het zeer interessant om eens naar een online boekhoudpakket te kijken. Dankzij een dergelijk boekhoudpakket weet je de boekhouding sluitend te maken/houden én weet je alle belanghebbenden tevreden te stellen. Mede vanwege deze redenen kiezen meer en meer stichtingen voor speciale boekhoudsoftware voor stichtingen.

Heb jij ook wel oren naar boekhoudsoftware voor stichtingen? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Via deze pagina kun je namelijk direct de verschillende boekhoudprogramma’s bekijken én met elkaar vergelijken. Door een goed vergelijk te maken, kun je uiteindelijk het beste boekhoudprogramma voor jouw stichting selecteren. Dankzij dát boekhoudprogramma ga je al snel van meerdere voordelen genieten.

Inhoudsopgave

Is het gebruik maken van een boekhoudprogramma voor een stichting verplicht?

Zoals we hierboven al stelden, kennen een bedrijf en een stichting de nodige overeenkomsten. Eén van die overeenkomsten is bijvoorbeeld dat beide (bedrijfs)vormen door de fiscus als hetzelfde gezien worden. Dit betekent dat je als stichting zijnde ook financiële verantwoording af moet kunnen leggen richting de fiscus.

Dit betekent dus dat je als stichting zijnde verplicht bent om zorg te dragen voor een sluitende administratie. Betekent dit dat de stichting ook verplicht is om gebruik te maken van een boekhoudprogramma? Nee, dat is geen verplichting.

Binnen een stichting kan men ook besluiten om de boekhouding handmatig bij te houden. Dit kun je bijvoorbeeld met een kasboek doen, maar het is allerminst aan te raden. De kans op fouten is groot, de kans op het kwijtraken van de volledige boekhouding/administratie is groot en je moet onwijs veel tijd aan de boekhouding besteden. Zonde, aangezien je ook van een tijdbesparend boekhoudprogramma gebruik kunt maken.

 

Binnen een stichting kan ook nog besloten worden dat er een boekhouder ingehuurd gaat worden. Deze boekhouder draagt zorg voor de administratie en stuurt voor zijn/haar verleende diensten maandelijks een factuur. En natuurlijk het indienen van de btw-aangiftes. Heb je wel eens gezien wat het gemiddelde uurtarief van een boekhouder is? Wij kunnen je verklappen dat het inhuren van een boekhouder allesbehalve goedkoop is. Als je een boekhouder in gaat huren, moet je al snel rekening met een forse investering houden.

Lees ook: Zelf boekhouden of uitbesteden?

Moraal van het verhaal: je kunt op verschillende manieren de boekhouding van een stichting regelen. Als we al deze manieren naast elkaar zetten, kunnen we eigenlijk maar één ding concluderen. Je kunt het beste kiezen voor een speciaal boekhoudprogramma v voor een stichting. Hieronder lees je meer informatie over een dergelijk handig boekhoudprogramma!

Bij het besturen van een boekhouding heb je met meerdere partijen te maken. Zo heb je onder meer met de ‘buitenwereld’ te maken, maar ook met de belanghebbenden van de stichting. Juist voor deze belanghebbenden is het van essentieel belang dat de boekhouding van een stichting volledig sluitend is. Waarom? Omdat negatieve nieuwsberichten over de stichting op die manier voorkomen kunnen worden. Helaas zien we meermaals in het nieuws voorbij komen dat er geld verdwenen is uit de pot van een stichting.

Om een dergelijke situatie te voorkomen, is het aan te raden om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Je hebt de keus uit tal van boekhoudprogramma’s voor bedrijven, maar je kunt ook kiezen voor een speciaal boekhoudprogramma voor een stichting. Een dergelijk boekhoudprogramma kenmerkt zich vaak door de volgende twee aspecten:

  • Met het boekhoudprogramma kun je ook de ledenadministratie bijhouden. Zo kun je alle gegevens van de belanghebbenden bijhouden en kun je ook alle betalingen op deze manier correct bijhouden c.q. verwerken.
  • Een boekhoudprogramma voor een stichting is vaak zeer eenvoudig. In vergelijking met de boekhouding van een bedrijf is de boekhouding van een stichting vaak een heel stuk simpeler. Binnen het boekhoudprogramma heb je dan ook geen behoefte aan allerlei functies en extra’s.

Als je op zoek naar het beste boekhoudprogramma voor een stichting bent, is het aan te raden om te kijken naar een speciaal boekhoudprogramma. Deze boekhoudprogramma’s zijn specifiek voor een stichting ontwikkeld en sluiten dus naadloos aan op de wensen van jouw stichting.

Ben je op het moment aan boekhouden in Excel? Wees dan bewust dat je op glad ijs bespeeld. Lees meer over Waarom je niet in Excel moet boekhouden.

Wil je graag de administratie/boekhouding van jouw stichting op een andere manier gaan regelen? Gaat je voorkeur daarbij uit naar een boekhoudprogramma? Dan heb je al een verstandige keus gemaakt. Met dank aan een boekhoudprogramma geniet je al snel van meerdere voordelen.

Wel is het van belang dat je een keuze gaat maken. Een keuze tussen een offline boekhoudprogramma of een online boekhoudprogramma. In onze ogen kun je het beste voor een online boekhoudprogramma kiezen:

  • Met een online boekhoudprogramma heb je altijd en overal toegang tot jouw boekhouding.
  • Een online boekhoudprogramma kun je ook raadplegen via jouw smartphone of tablet. Handig voor als je onderweg bent of bijvoorbeeld op vakantie bent.
  • Met een online boekhoudprogramma hoef je niet bang te zijn dat je de volledige administratie kwijtraakt. Dat risico loop je wel als je kiest voor een offline boekhoudprogramma.
  • Met een online boekhoudprogramma kun je ook andere mensen toegang tot de boekhouding geven. Je kunt hierbij denken aan andere bestuursleden van de stichting of bijvoorbeeld een boekhouder/accountant.
  • Met een online boekhoudprogramma kun je automatisch rapportages uit laten draaien. Je weet met een dergelijk programma dus ook veel tijd te besparen!

Al met al is het dus aan te raden om te kiezen voor een online boekhoudprogramma voor een stichting. Voor welk programma je dan het beste kunt kiezen? Dat is grotendeels afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Met behulp van de vergelijker op dit overzicht kun je in ieder geval al een eerste schifting maken. 

Heb je geen budget voor zo’n programma? Kijk dan eens naar de beste gratis boekhoudprogramma’s.

Twijfel je nog enigszins over het in gebruik nemen van een boekhoudprogramma? In onze ogen is deze twijfel nergens voor nodig, aangezien een dergelijk programma al snel voordelen met zich mee brengt. Daarnaast weet je op deze manier moeiteloos aan de verschillende verplichtingen te voldoen. 

We kunnen ons echter goed voorstellen dat je benieuwd bent naar alle functies van een boekhoudprogramma voor een stichting. Van welke functies je precies gebruik kunt maken, is afhankelijk van het soort boekhoudprogramma. Wel beschikken alle boekhoudprogramma’s voor stichtingen standaard over de volgende functies:

  • Herkomst van het vermogen verwerken: hoe is het vermogen van de stichting tot stand gekomen? Is dit bijvoorbeeld te danken aan donaties of aan sponsoring die de stichting ontvangen heeft? Elke euro die binnenkomt, kun je dankzij het boekhoudprogramma koppelen aan een specifiek persoon of specifiek herkomst. Dit komt allemaal terug op je balans. Op je balans staan alle Activa’s en Passiva vermeld.
  • Uitgaven van de stichting verwerken: moet jouw stichtingskosten maken? Ben je bijvoorbeeld reclame aan het maken of moet je andere uitgaven maken? Ook al deze uitgaven moeten gekoppeld worden aan facturen.

Eigenlijk gaat het bij een boekhoudprogramma voor een stichting dus om twee dingen: de inkomende geldstromen en de uitgaande geldstromen. Aangezien dit niet super ingewikkeld is, zijn de meeste programma’s voor een stichting dan ook vrij eenvoudig. Juist door die eenvoud kun je als penningmeester zijnde de administratie moeiteloos sluitend houden.

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat het aan te raden is om voor een online boekhoudprogramma kiezen. Daar hebben we enkele redenen voor benoemd. Zijn dit dezelfde redenen waarom het aan te raden is om überhaupt een boekhoudprogramma te gaan gebruiken? Nou, deels. De belangrijkste voordelen van een boekhoudprogramma voor een stichting vind je in onderstaande lijst:

  • Met een boekhoudprogramma voor een stichting kun je de administratie van de stichting perfect bijhouden. Je weet hierdoor 100% zeker dat de financiële zaken goed geregeld zijn en je hoeft dus niet bang te zijn voor fraude of iets dergelijks.
  • Je hoeft weinig tot geen tijd meer aan de boekhouding te besteden. Allerlei rapportages en overzichten worden bijvoorbeeld al automatisch door het boekhoudprogramma uitgedraaid. Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld transacties automatisch aan bepaalde posten in jouw boekhouding koppelen.
  • Je kunt de boekhouding makkelijk delen met bijvoorbeeld een accountant. Op die manier kan de accountant snel de jaarrekening voor jouw stichting opstellen en ondertekenen.
  • Onenigheid binnen de stichting kan makkelijk voorkomen worden. In veel stichtingen ontstaat na verloop van tijd gedoe over geld. Dit blijkt onder meer uit de vele nieuwsberichten; wil je dit voorkomen? Dat is mogelijk als je gebruik van een boekhoudprogramma voor een stichting gaat maken.
  • Heb je meerdere stichtingen, dan kan een boekhoudprogramma voor meerdere administraties handig zijn.

Spreken de bovengenoemde voordelen jou aan? Wil jij ook graag de boekhouding van jouw stichting op een simpele manier bij gaan houden? Dan is het dus aan te raden om te kiezen voor een speciaal boekhoudprogramma voor jouw stichting. Maar, hoe kun je nou het beste boekhoudprogramma voor jouw stichting vinden? Dat doe je via onze website.

Aan de bovenkant van deze pagina zie je een vergelijker staan. In deze vergelijker hebben wij alle geschikte boekhoudprogramma’s voor jou geplaatst. Met dank aan de filters aan de linkerkant van de vergelijker kun je direct jouw voorkeuren doorgeven, waarna onze vergelijker ook het aanbod van boekhoudprogramma’s automatisch aanpast.

 

Vervolgens is het zaak om de overgebleven boekhoudprogramma’s met elkaar te vergelijken. Let hierbij sowieso goed op de volgende criteria:

  • Het prijskaartje: wat is het maandelijkse bedrag dat je voor het boekhoudprogramma moet betalen? Of hoef je wellicht geen abonnementskosten voor het programma te betalen?
  • Functies: over welke functies beschikt het programma wel en niet? Stem deze functies af op jouw eigen voorkeuren.
  • Aanvullingen: heb je behoefte aan meerdere softwaresystemen voor jouw stichting? Dan kun je ook direct kijken naar mogelijke aanvullingen voor/op het boekhoudprogramma.

Graag sluiten we deze pagina af met nog één nuttige tip voor je: maak gebruik van de gratis proefperiode. Bij nagenoeg alle boekhoudprogramma’s kun je het programma voor bijvoorbeeld 14 dagen gratis testen. Tijdens deze 14 dagen kun je echt een duidelijk beeld van het programma kijken. Dit maakt het kiezen van het beste boekhoudprogramma voor jouw stichting alleen maar makkelijker!

Wil je weten hoe je precies moet boekhouden? Wij hebben hiervoor een apart artikel voor geschreven met daarbij een handleiding. Lees daar meer over bij boekhouden voor beginners