Hier vind je de beste boekhoudprogramma's voor restaurants
Maak het als horeca ondernemer makkelijk met online boekhouden. Vergelijk en test boekhoudsoftware gratis.
Kies een boekhoudprogramma die voldoet aan jouw wensen en jouw restaurant
Als eigenaar van een restaurant zijn er speciale functies die je in een boekhoudprogramma zoekt. Zo speelt het kassasysteem een belangrijke rol in een restaurant. Gasten die in je restaurant komen eten, betalen of contant of digitaal en dit moet op de juiste wijze verwerkt worden. Hoe vind je hier het beste boekhoudprogramma voor jou en je restaurant?
- 1. Aan de linkerzijde zie je het filterscherm. Voer hier je branche en bedrijfsvorm in.
- 2. Kies ook nog het aantal medewerkers die in je restaurant werken.
- 3. Moet je boekhoudsoftware meer aan meer functies voldoen? Vul dan overige filters in.
- 4. Je ziet nu alle boekhoudprogramma's op het scherm die aan jouw filters voldoen.
- 5. Klik op de boekhoudsoftware die je interessant vindt voor meer informatie.
- 6. Wil je dit programma uitproberen? Klik op de link en maak gebruik van een gratis proefperiode.
- 7. Na de proefperiode kun je een abonnement nemen of een ander programma uitproberen.
Gratis boekhoudprogramma voor restaurant
Boekhoudprogramma’s voor restaurants zijn in het dagelijks gebruik uiteraard niet gratis. Je betaalt hiervoor meestal een bedrag per maand. Maar om bepaalde boekhoudsoftware te leren kennen is meestal wel gratis. Hierdoor hoef je bij het zoeken naar boekhoudsoftware niet direct een contract of abonnement af te sluiten, waardoor je vastzit aan een boekhoudprogramma. Zo kun je kennismaken met diverse boekhoudpakketten en zien of ze je bevallen, zonder dat dit je iets kost. Wanneer een boekhoudprogramma goed bevalt, dan kun je alsnog beslissen om een abonnement af te sluiten. Bevalt een boekhoudprogramma niet, dan kun je gewoon weer de boekhoudsoftware vergelijker opnieuw gebruiken en een nieuwe boekhoudprogramma uitkiezen om gratis uit te proberen.
Wat kan je met een boekhoudprogramma voor je restaurant?
Een boekhoudprogramma verwerkt in beginsel alle financiële gegevens, zodat je gemakkelijk en zonder enige kennis toch een professionele balans en winst & verliesrekening kunt uitdraaien. Deze financiële gegevens komen vanuit verschillende bronnen. Het belangrijkste is misschien wel dat een goed boekhoudprogramma voorzien moet zijn van diverse koppelingen naar banken en instellingen.
- 1. Koppeling met het kassasysteem, zodat contante en digitale betalingen verwerkt worden.
- 2. Koppeling met diverse betaalsystemen, zoals banken en creditcards.
- 3. Doen van btw-aangiftes en directe koppeling met de belastingdienst.
- 4. Urenverwerking voor je medewerkers om te factureren of te verlonen.
- 5. Geef rechten aan medewerkers of je boekhouder.
- 6. Creëer goede overzichten om inzicht in de financieren van je restaurant te krijgen.
Het beste boekhoudprogramma voor jouw restaurant kun je gemakkelijk vinden door de boekhoudsoftware vergelijker te gebruiken.
Gepersonaliseerde factuur thema's
Een factuur moet duidelijk en overzichtelijk zijn en tevens aan de wettelijke factuur vereisten voldoen. Dit gaat je sowieso met de facturatiemodule in een boekhoudprogramma zeker lukken. Maar een factuur is meer dan een overzicht om te betalen. Een factuur vormt ook een visitekaartje van je bedrijf. Een overzichtelijk en net ingedeelde factuur zal veel beter overkomen dan een slordig handgeschreven bonnetje. Ongetwijfeld heeft je restaurant een logo en bedrijfsnaam. De huisstijl van je restaurant kun je terug laten komen op je factuur. Importeer het logo van je restaurant in het boekhoudprogramma en je stelt heel gemakkelijk een gepersonaliseerde factuur op. Tevens kun je ook kiezen uit diverse thema’s en lay-out. Zo ontwerp jij met of zonder je eigen logo een mooie factuur.
Koppel je kassasoftware met je boekhoudprogramma
Je restaurant zal voorzien zijn van een kassasysteem. Kassasystemen zijn tegenwoordig voorzien van allerlei functies. Een kassa bevat dan ook kassa software. Kassa software registreert iedere betaling, zowel contact als met bankkaart of creditcard. Het is heel ouderwets om een uitdraai van je kassasoftware te maken en deze weer in te voeren in je boekhoudprogramma. Het verhoogt ook de kans op fouten. Je zou zomaar gegevens dubbel of foutief kunnen invoeren. Een boekhoudprogramma kun je koppelen aan kassa software. Alle mutaties van het kassasysteem worden zo automatisch in de boekhouding verwerkt. Geen dubbel werk meer en je weet zeker dat de cijfers uit de kassasoftware juist zijn.
Facturen die ontvangt kan je op meerdere manieren erin zetten. Handmatig is mogelijk maar het mooist is natuurlijk dat die het automatisch erin zet zodat jij alleen de factuur hoeft te koppelen aan de transactie. Bij de meeste boekhoudprogramma’s kan je een uniek email-adres aanmaken waarbij je dus zegt: alle facturen die op dit mailadres wordt verstuurd, die worden automatisch in je administratie gezet. Handig niet?
Bonnetjes inscannen met de app
Uiteraard zul je als restaurant bij de groothandel aankopen doen en waar je dan een factuur van ontvangt. Maar ongetwijfeld zul je ook inkopen doen bij een speciaalzaak, zoals een vishandel of een groenteboer. Je krijgt dan geen factuur maar een bonnetje. Bonnetjes raken snel weg en zo is je boekhouding eigenlijk niet compleet, hoe laag het bedrag ook is. Met een boekhoudprogramma die je ook als app op je smartphone kunt installeren, kun je alle bonnetjes inscannen. De bonnetjes raken niet meer weg en je kunt bonnetjes direct in de boekhouding verwerken zonder dat je ze apart hoeft in te boeken. Hiermee kun je erg veel tijd besparen en je bonnen zijn voor altijd digitaal opgeslagen.
Wanneer je die stap hebt doorlopen is het alleen nog maar je diensten en/of producten in rekening brengen. Wanneer je je diensten en/of producten op de factuur er op zet, kan je op elk product of dienst dat bedrag in een categorie zetten. Zo weet je aan het einde van de rit hoeveel geld je aan een bepaald product en/of dienst hebt verdient mochten dezelfde producten en/of diensten op meerdere facturen voorkomen.
Als je alles in rekening hebt gegeven, kan je je de email-adres van je klant invoeren en word het automatisch verstuurd. Vergeet je klant te betalen? Dan stuurt de software automatisch herinneringen.
BTW aangifte doen in twee clicks
Ieder kwartaal of iedere maand moet je BTW aangifte doen. De BTW aangifte is het saldo van de BTW van alle inkoopfacturen en verkoopfacturen. Wanneer je alle gegevens goed in het programma invoert, heb je met twee clicks de BTW aangifte al op je scherm staan. Wanneer het boekhoudprogramma een koppeling heeft met de belastingdienst, kun je in een mum van tijd je BTW aangifte verzenden, zonder dat je hier moeite voor hoeft te doen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken of je de BTW aangifte wel op tijd verstuurt, want meestal kun je in het boekhoudpakket een reminder instellen. Tevens voorkomt op deze wijze BTW aangifte doen dat je gegevens dubbel moet invoeren.
Krijg inzicht over je financiële status van je restaurant
Wanneer jezelf geen verstand van boekhouding hebt, kan het lastig zijn om inzicht te krijgen in de financiële status van je restaurant. Iedere dag kan deze status wijzigen. Wanneer je wel regelmatig de financiële gegevens in je boekhoudprogramma verwerkt, is het heel gemakkelijk om inzicht te krijgen in je financiële situatie. Met een druk op de knop druk krijg je een complete balans en winst & verliesrekening op je scherm, die je bovendien kunt uitprinten. Het is zelfs mogelijk om te selecteren op data, zodat je financiële gegevens van weken, maanden en zelfs jaren met elkaar kunt vergelijken. Het is ook heel gemakkelijk om rechten te verlenen aan bijvoorbeeld medewerkers. Heb je een boekhouder? Dan kun je je boekhouder een inlogcode geven, zodat hij kan inloggen in je boekhoudprogramma om gegevens te analyseren.
Waarom je niet in Excel je boekhouding moet doen
Je kan er altijd voor kiezen om in Excel je boekhouding te doen, maar anno 2020 hebben we moderne boekhoudprogramma’s die veel voor je kunt automatiseren. Daarbij is het ook zo dat boekhoudprogramma’s back-ups maken van jou administratie. Met Excel kan je het risico lopen dat je je administratie kwijt raakt terwijl je wettelijk verplicht bent om 7 jaar je administratie te bewaren.
Veel gestelde vragen
Boekhoudsoftware voor je restaurant kun je in de regel niet dagelijks gratis gebruiken. Enkel wanneer je een klein restaurant hebt met weinig financiële mutaties, dan zou dit mogelijk kunnen. Normaliter kun je je aanmelden bij een boekhoudprogramma en krijg je een inlogcode. Je mag dan een bepaalde periode gratis gebruik maken van alle functionaliteiten. Als de proefperiode is beëindigd, kun je kiezen voor een abonnement of kiezen voor een gratis proefperiode van een ander boekhoudprogramma.
De meeste boekhoudsoftware kan gekoppeld worden aan andere software, zoals een agenda, een uren- en rittenadministratie of aan een softwarepakket voor loonadministratie. Daarnaast zijn er koppelingen mogelijk met bepaalde instellingen. Denk aan de belastingdienst voor de BTW aangiftes en koppelingen naar verschillende soorten banken en creditcardmaatschappijen.
Er zijn twee verschillende methodes om toegang tot je boekhoudsoftware te krijgen. Er zijn programma’s die je moet downloaden en installeren op je pc of laptop, maar steeds vaker geldt dat je in de cloud kunt werken. Dit houdt in dat je van de leverancier een inlogcode krijgt. Je kunt in de browser dan inloggen in je boekhoudprogramma. Het programma staat geïnstalleerd op de server van de leverancier. Ook al je gegevens staat op de server van de leverancier. Je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid, de server is goed beveiligd. Met een app op je smartphone of tablet kun je met je inlogcode overal ter wereld inloggen. Wanneer je in de cloud werkt, hoef je dus helemaal geen software meer te installeren.
Dit is bij de meeste boekhoudprogramma’s mogelijk. Dit kan gaan om medewerkers die bepaalde financiële taken moeten verwerken, zoals kassa software koppelen aan het boekhoudprogramma, maar ook aan je boekhouder. De boekhouder heeft dan op ieder moment inzicht in de financiële situatie van het restaurant en kan hij je zo goed adviseren.
Ieder boekhoudprogramma werkt weer anders en wat de één handig vindt werken, vindt de ander juist niet. Juist daarom is de gratis proefperiode zo handig. Je hebt tijdens de proefperiode alle gelegenheid om boekhoudsoftware te testen, zonder dat dit je iets kost. Als een programma niet bevalt, dan kun je gewoon een ander boekhoudprogramma uitproberen.
Bewaarplicht boekhouding & financiële administratie
Als particulier of ondernemer ben je verantwoordelijk voor het bijhouden van je financiële administratie. Maar hoe lang moet je eigenlijk al die bonnetjes, facturen en
Rentabiliteit – wat is dat?
Wat is rentabiliteit? Rentabiliteit is een belangrijke financiële maatstaf die aangeeft hoe winstgevend een onderneming is in verhouding tot haar investeringen. Het is een cruciaal
Beste factuur programma van 2024 | Hoe kies je voor jouw bedrijf?
Facturatie is een essentieel onderdeel van elk bedrijf, groot of klein. Het is niet alleen de manier waarop je betaald krijgt voor je producten of
De 10 Beste Boekhoudpakketten van 2024
Een effectief boekhoudpakket is essentieel voor het succes van elk bedrijf. In zijn er tal van boekhoudsoftware-opties op de markt, elk met hun eigen sterke
Wat is een verkoopfactuur?
Een verkoopfactuur is een factuur die je moet verzenden wanneer je een product of dienst verkoopt aan een andere onderneming, omdat dit wettelijk verplicht is.
Wanneer is een geconsolideerde jaarrekening nodig of verplicht?
Een geconsolideerde jaarrekening is een financieel overzicht dat wordt opgesteld door een moedermaatschappij om de financiële prestaties en positie van de moedermaatschappij en haar dochterondernemingen