Software voor recycling industrie

6 Softwareoplossingen voor de recycling-industrie

Met slimme software de recycling industrie efficiënter inzetten.
Vergelijk software pakketten voor jouw bedrijf

Wat is (afval) recycling?

Maar wat is recycling nu precies? En hoe werkt het? Recycling is het proces waarbij afvalmateriaal wordt omgezet in nieuwe en nuttige producten. Dit kan gebeuren met mechanische middelen, zoals versnipperen en vermalen, of met chemische middelen, zoals het gebruik van warmte of chemicaliën om het afvalmateriaal af te breken.
 
De voordelen van recycling zijn talrijk en gevarieerd. Het belangrijkste is misschien wel dat het bijdraagt tot het behoud van onze beperkte natuurlijke hulpbronnen. Door papier te recycleren, bijvoorbeeld, sparen we het kappen van bomen; door glas te recycleren besparen we energie en grondstoffen.
Planning van recyling resources

Software voor recycling

Elk afval recycling bedrijf heeft tegenwoordig te maken met digitalisering. Bij het aannemen van opdrachten, tot het inplannen en uit eindelijk in rekening brengen bij je klanten. Dit gehele proces kan tegenwoordig online worden gerealiseerd wat je een enorme kosten besparing kan opleveren.
Hieronder volgt een kort overzicht van de mogelijke systemen:

Planning

Je klanten verwachten dat zij de opdrachten tijdig geleverd krijgen. Hierom is het belangrijk om intern een goede planning te maken welke je mensen onderweg altijd kunnen raadplegen. Of het nu gaat om het aantal routes dat zij die dag moeten rijden, of om de interne recycling van de afvalstromen. Ook is een personeelsplanning noodzakelijk zodat je precies weet wie, wanneer en hoe lang inzetbaar is voor werkzaamheden.

Route optimalisatie

Nadat je de opdrachten hebt aangenomen, is het natuurlijk van belang om zo efficient mogelijk te werk te gaan. Bij het ophalen van recycling opdrachten zijn brandstof en tijd de grootste kostenpost, deze wil je dus zo laag mogelijk houden. Door gebruik te maken van route optimalisatie software rekent het systeem de beste route uit. De route kan je vervolgens eenvoudig delen met je chauffeurs. Zo weet je zeker dat alle tijdvak wensen uitgevoerd kunnen worden door een chauffeur.
Routeplanning

Online samenwerken

Je wilt zo goed mogelijk je informatie stroom delen met de klanten. Dit kan op verschillende manieren, zoals een email, sms bericht of gebruik maken van de social media kanalen (zoals WhatsApp of Facebook Messenger). Wanneer je samenwerkt met collega’s, is het noodzakelijk om iedereen van de meest recente informatie te zien, en deze ook van elkaar te kunnen inzien. Door de documenten in een gedeelde schijf (zoals Google Drive of OneDrive) te zetten, en de email (Google Workspace of Microsoft 365) online te gebruiken kan je ook nog goed thuiswerken.

Facturatie

Je wilt natuurlijk ook je geld ontvangen. Of het nu gaat om contante betaling, of een online betaling middels een Payment Service Provider zoals Mollie, of een bankoverschrijving bij je zakelijke relatie. Het proces van opdracht naar uiteindelijke financiele afhandeling moet zo vlekkeloos mogelijk gaan. Elke fout die hier in de tussentijd ontstaat vertraagd het moment dat jij daadwerkelijk je geld ontvangt. Door gebruik te maken van een goede facturatie oplossing zal je klant in staat stellen om sneller je factuur te voldoen.
 
Eventueel kan je de facturatie oplossing nog combineren met een debiteurenbeheer programma (denk aan Payt). Dit programma zorgt voor de verzending, opvolging en online betaling van jouw facturen.
Proces verbetering

Order management

Dit is eigenlijk de one stop shop voor elk recycling bedrijf. Het aannemen van opdrachten van bestaande en nieuwe klanten, het inplannen van opdrachten bij je chauffeurs, het uit laten voeren door de opdrachten en uiteindelijk doorzetten naar de administratie voor de financiele afhandeling. Dit alles gebeurt in een order management systeem voor de recycling industrie.
 
Daarnaast is het bij veel systemen mogelijk om vaste prijsafspraken met je klanten te maken en deze op een periodieke interval te laten wijzigen, of een tijdelijke brandstof toeslag doorberekenen aan je klanten.
 
Door een order management systeem te gebruiken, kunnen medewerkers in de recycling industrie eenvoudiger met elkaar samenwerken en wordt de kans op menselijke fouten verkleind.

Digitaal orders uitbesteden

Als bedrijf wil je je vaste klanten zo goed mogelijk van dienst zijn. Het kan nog wel is voorkomen dat je planning eigenlijk al vol zit, maar je de vaste klant toch nog van dienst wilt zijn (geen “nee-verkoop”). Hiervoor ga je dus een betrouwbare concullega inschakelen, welke de opdracht bij jouw klant gaat uitvoeren. Maar, het zoeken naar een beschikbare concullega kost best veel tijd voor jou als planner. Als je dan een recycling bedrijf hebt gevonden, moet je de gegevens nog doorgeven. Dit moet goed gaan, je kan geen fouten maken want anders is je klant ontevreden en kost het je ook nog geld voor een mogelijke misrit. Als alles dan goed gaat, wil je natuurlijk ook weten of de opdracht is uitgevoerd, de weegbonnen krijgen en uiteindelijk doorfactureren aan de klant.
 
Dat is best een hoop werk, gelukkig kan dat ook efficienter. Door gebruik te maken van een marketplace zoals “via TYGO“. Via dit platform kan je eenvoudig en snel je recycling opdrachten uitbesteden aan betrouwbare concullega’s door heel Nederland. Ieder bedrijf werkt volgens de zelfde afspraken, waardoor je zeker bent dat je de opdracht kan uitbesteden bij de concullega.
 
Want zeg nou eerlijk, elke klant wilt gewoon goed geholpen worden, ook al kan je vaste relatie een keer niet, maar hij/zij het wel goed voor je regelt.
Planning voor personeel

VOiP voor zakelijke telefonie

Telefonie is een must-have voor een recycling bedrijf. De meeste mensen die aan het klussen zijn bellen even snel om de status van de levering na te gaan. Je wilt mensen niet minuten lang aan de lijn hebben. Door zakelijke telefonie goed in te regelen, en dit te combineren met een vast-mobiel oplossing ben je altijd bereikbaar. Zowel op kantoor als onderweg kan je bellen met je vaste zakelijk nummer en ook je collega’s bereiken zodra dit mogelijk is.
Zakelijk bellen (vanuit call center)

De voordelen van (afval) recycling

De recyclingindustrie is al lang een belangrijk onderdeel van het afvalbeheerproces, maar begint pas sinds kort een belangrijke rol te spelen in de mainstream.
 
Er zijn vele redenen voor deze plotselinge toename in populariteit, maar een van de belangrijkste is het groeiende bewustzijn van de voordelen van recycling. Recycling helpt de vervuiling te verminderen, hulpbronnen te behouden en geld te besparen – allemaal belangrijke factoren in de wereld van vandaag.