e-boekhouden vs moneybird

E-Boekhouden.nl vs Moneybird

Twijfel je tussen deze twee boekhoudprogramma aanbieders? Hieronder vind je alle functies, reviews en voor en nadelen van elk programma

Logo e-boekhouden

E-boekhouden.nl

5/5

Wat is E-Boekhouden?

Het bedrijf e-boekhouden.nl werd al in 2002 opgericht. Vanaf het allereerste moment wilde dit bedrijf een betaalbare boekhoudoplossing aanbieden voor alle ondernemers in Nederland. Pijlers daarbij waren een makkelijke bediening, een overzichtelijk dashboard en een intuïtieve werking van het programma. Het grote doel van E-Boekhouden was dat alle ondernemers gebruik van het programma kunnen maken, zonder ook maar enige boekhoudkundige kennis te hebben. Boekhouden eenvoudig maken met een eenvoudig boekhoudprogramma.

Dit nobele streven heeft het bedrijf zeker weten te behalen. Hedendaags maken namelijk veel ondernemers gebruik van dit handige en overzichtelijke boekhoudprogramma. Het programma blinkt uit in eenvoud en door de lage prijzen. Voor startende ondernemers is het boekhoudprogramma van e-Boekhouden zelfs voor de eerste 15 maanden volledig gratis.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat dit boekhoudprogramma tegenwoordig alleen voor kleine- tot middelgrote bedrijven geschikt is. Voor grotere bedrijven is het boekhoudprogramma niet uitgebreid genoeg, maar die bedrijven behoren ook niet tot de doelgroep van E-Boekhouden. Dit bedrijf richt zich met name op zzp’ersMKB bedrijven, freelancers, verenigingen, stichtingen en (sport)clubs. 

Wat is Moneybird?

‘Het boekhoudpakket dat met je meedenkt’. Met die woorden word je welkom geheten op de website van Moneybird. Deze woorden geven ook direct aan waar dit boekhoudprogramma voor staat. Het doel van dit bedrijf is om het boekhouden voor jou zo aangenaam en makkelijk mogelijk te maken. Volgens het bedrijf willen ondernemers namelijk ondernemen en zich niet met de boekhouding bezig houden. Met dank aan Moneybird zou het mogelijk moeten zijn om de focus volledig op het ondernemen te leggen, terwijl de boekhouding ondertussen ook nog eens klopt.

Al vanaf 2008 is Moneybird actief met hun boekhoudprogramma. Sindsdien zijn het aantal functies flink uitgebreid, evenals het aantal klanten. Voor zowel kleine ondernemers, middelgrote bedrijven en voor instanties (verenigingen, stichtingen, clubs e.d.) biedt Moneybird een geschikt boekhoudprogramma. Bijkomend voordeel is dat je bij Moneybird tussen meerdere pakketten kunt kiezen, waardoor je altijd voor het passende pakket kunt kiezen. 

Wat kan je met beide deze programma's?

Als je op zoek naar een online boekhoudprogramma bent, is het logisch dat je twijfelt tussen E-Boekhouden en Moneybird. Beide programma’s blinken namelijk op bepaalde vlakken uit, waardoor het soms lastig is om de juiste keuze te maken. Tegelijkertijd is het ook een feit dat beide programma’s dezelfde functies bevatten. In onze ogen zijn de hieronder drie genoemde functies daarbij de meest belangrijke:

Koppeling met je bank & belastingdienst

Bij beide boekhoudprogramma’s kan je een direct koppeling met de bank én met de Belastingdienst maken. Hierdoor ben je enerzijds in staat om alle banktransacties te koppelen aan inkomende- of uitgaande facturen, terwijl je anderzijds ook met één druk op de knop de BTW aangifte bij de Belastingdienst kunt doen. Deze functie zorgt voor onwijs veel gemak én voor veel tijdsbesparing. In onze ogen is het daarom zeer prettig dat deze functie standaard in beide boekhoudprogramma’s aanwezig is.

Koppel je boekhoudprogramma op je Mac met externe systemen
Offertes, factureren & herinneren

Offertes, factureren & herinneren

Voor elke ondernemer is het van belang om offertes te sturen, facturen te sturen en zodoende geld te innen. Dat geld is nodig voor de bedrijfsvoering, voor de groei van de onderneming en uiteraard voor het uitbetalen van salaris aan jezelf en eventueel aan je personeel. Voordat je het geld binnenkrijgt, moet je wel een factuur versturen. Met zowel Moneybird als E-Boekhouden gaat dit bijzonder makkelijk.

Je kunt contacten bewaren, je kunt standaard facturen aanmaken, je kunt de stijl van de offertes en facturen helemaal naar wens maken en je kunt de facturen met één druk op de knop direct mailen. Mocht de factuur niet binnen de gestelde betaaltermijn betaald worden, stuurt het boekhoudprogramma ook automatisch een herinnering naar de ontvanger toe. Wil je dat liever handmatig doen? Ook dat is uiteraard mogelijk.

Met beide boekhoudprogramma’s heb je in ieder geval weinig omkijken naar het offreren, facturen en herinneren. Dit gaat deels automatisch, maar gaat bovenal efficiënt, makkelijk en moeiteloos.

Boekhouden via mobiele app

Wil je overal en altijd toegang tot jouw boekhouding hebben? Ook dan bieden beide boekhoudprogramma’s daar een ideale oplossing voor; een mobiele app. Deze app kan je op bijvoorbeeld jouw smartphone en tablet installeren, waardoor je overal en altijd overzicht over jouw financiële status hebt. Ook als je op vakantie bent, onderweg naar een klant bent of even geen computer/laptop bij de hand hebt, heb je alsnog toegang tot jouw boekhouding. Ideaal!

e-Boekhouden vs Moneybird - De voor en Nadelen van elk 1

Wat zijn de verschillen tussen e-Boekhouden en Moneybird?

Je hebt hierboven meer informatie over enkele overeenkomsten kunnen vinden. Logischerwijs bestaan er ook (grote) verschil tussen deze twee boekhoudprogramma’s. Over de drie belangrijkste verschillen lees je hieronder iets meer informatie.

Prijs

Voor beide boekhoudprogramma’s moet je een bepaald bedrag per maand betalen. Beide programma’s hanteren echter beide een andere prijsstelling.

e-Boekhouden.nl

Laten we aftrappen met e-Boekhouden. Bij dit boekhoudprogramma heb je de keus tussen twee soorten pakketten en drie soorten modules:

Bij het ‘voor alle ondernemers pakket’ kan je gebruik maken van een onbeperkt aantal boekingen, terwijl er bij het zzp pakket een beperkt aantal boekingen mogelijk is. 

Moneybird

Bij Moneybird zijn de pakketten op een andere manier opgebouwd. Je hebt bij dit boekhoudprogramma de keus uit drie verschillende pakketten, met bijbehorende functies. Je kunt kiezen voor de volgende pakketten:

  • Pakket 1: 12 euro per maand
  • Pakket 2: 21 euro per maand
  • Pakket 3: 30 euro per maand

Het is bij Moneybird mogelijk om bijvoorbeeld met pakket 1 te starten, waarna je na verloop van tijd kunt updaten naar pakket 2 of 3. Zoals je in onderstaand screenshot kunt zien, verschilt per pakket namelijk het aantal transacties dat je per maand uit kunt voeren:

Functionaliteiten

Niet alleen op het gebied van prijs is er een duidelijk verschil zichtbaar, maar ook op het gebied van de functionaliteiten. Uiteraard zijn de functionaliteiten per pakket afhankelijk, maar over het algemeen biedt Moneybird meerdere functionaliteiten aan. Wil je meer weten over de functionaliteiten die wel of niet aanwezig in één van de boekhoudprogramma’s zijn? Daarvoor verwijzen wij je graag naar onderstaand screenshot:

Verschillende pakketten

Zoals reeds hierboven aangegeven, hebben beide boekhoudprogramma’s voor andere pakketten gekozen. Het voordeel van deze pakketten is in ieder geval dat je het pakket op jouw eigen wensen af kunt stemmen. Dat is zowel bij e-Boekhouden als bij Moneybird het geval.

Overigens is ook de gratis proefperiode bij beide boekhoudprogramma’s anders. Bij Moneybird kan je 60 dagen gebruik van een gratis proefperiode maken, terwijl je bij e-Boekhouden voor 14 dagen gratis gebruik van het programma kunt maken. 

Ben je echter een startende ondernemer? Dan kan je, onder bepaalde voorwaarden, zelfs 15 maanden gratis gebruik maken van de proefperiode bij e-Boekhouden. Moneybird biedt een dergelijke actie voor startende ondernemers niet aan.

Logo e-boekhouden

Wat zijn de nadelen en voordelen van e-Boekhouden.nl?

Om een goed vergelijk tussen beide boekhoudprogramma’s te kunnen maken, zetten wij per boekhoudprogramma de voor- en nadelen op een rijtje. Te beginnen met de nadelen en voordelen van e-Boekhouden.

De voordelen van e-Boekhouden.nl

De nadelen van e-Boekhouden.nl

Logo Moneybird

Wat zijn de nadelen en voordelen van Moneybird?

Je hebt hierboven reeds de nadelen en voordelen van e-Boekhouden kunnen vinden. Uiteraard hebben we deze lijstjes ook voor het boekhoudprogramma Moneybird opgesteld. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van dit boekhoudprogramma:

De voordelen van Moneybird

De nadelen van Moneybird

Wat zeggen mensen over e-boekhouden.nl?

Het mag duidelijk zijn; beide boekhoudprogramma’s hebben zo hun voor en tegens. Om deze uitgebreid review in stijl af te sluiten, kijken we graag naar de beoordelingen van andere mensen. Veel zzp’ers en ondernemers maken immers gebruik van óf e-Boekhouden óf Moneybird. 

Over e-Boekhouden zijn in ieder geval veel positieve beoordelingen op het internet te vinden. Bij de review-website Trustpilot zijn maar liefst 970 beoordelingen achtergelaten; de gemiddelde score hiervan is een 9,6 op een schaal van 10. Dat geeft duidelijk aan hoe tevreden veel ondernemers zijn met het boekhoudprogramma e-Boekhouden. 

Veel gebruikers geven aan dat het programma makkelijk werkt, dat de gratis proefperiode voor startende ondernemers ideaal is en dat de helpdesk ook prima hulp biedt. Precies deze voordelen zijn ook in onze uitgebreide e-Boekhouden review naar voren gekomen. Klik hier om direct deze uitgebreide review te lezen!

Wat zeggen mensen over Moneybird?

In bovenstaande lijstjes heb je kunnen zien dat Moneybird de nodige voordelen met zich mee brengt. Tegelijkertijd is het ook een feit dat Moneybird sommige functies níet aanbiedt, terwijl bijvoorbeeld e-Boekhouden dat wél doet. Is dit terug te zien in de beoordelingen van gebruikers? Wij zijn op onderzoek uitgegaan.

 

Het bedrijf Moneybird maakt gebruik van de review-website Feedback Company. Op deze website is door 539 gebruikers een beoordeling achtergelaten; de gemiddelde score hiervan is een 8,9 op een schaal van 10. Daarmee ligt het gemiddelde beoordelingscijfer van Moneybird dus een stuk lager dan het beoordelingscijfer van e-Boekhouden. 

 

In de beoordelingen over Moneybird komen veelal dezelfde punten naar voren: het systeem werkt makkelijk, het dashboard is overzichtelijk en de helpdesk biedt prima service. Aan de andere kant valt ook te lezen dat de prijzen relatief hoog liggen en dat het boekhoudprogramma nét iets te weinig functies bevat.

 

Wil je graag meer lezen over onze bevindingen over Moneybird? Daarvoor verwijzen wij je graag naar onze uitgebreide review. Daarin bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van dit boekhoudprogramma nader.

Gratis e-Boekhouden uitproberen?

Heb je naar aanleiding van deze review interesse gekregen om e-Boekhouden uit te gaan proberen? Dat is mogelijk middels de gratis proefperiode die je via ons af kunt sluiten. Deze gratis proefperiode geldt voor een periode van 14 dagen. Ben je echter een startende ondernemer? Dan geniet je van een gratis proefperiode van maar liefst 15 maanden. In deze 15 maanden kan je jouw onderneming opstarten, de eerste groei doormaken en ondertussen géén kosten hebben aan jouw boekhouding, ideaal toch?