boekhoudprogramma voor MKB

Hier vind je de beste boekhoudprogramma voor MKB

Maak het als MKB ondernemer makkelijk met online boekhouden. Vergelijk en test boekhoudprogramma MKB gratis 

boekhoudprogramma voor MKB
 

Wat is het beste boekhoudprogramma voor het MKB?

Heeft jouw onderneming maximaal 250 medewerkers? Dan behoort jouw onderneming tot de noemer ‘MKB’, oftewel Middel- en kleinbedrijf. Het is daarbij goed om te weten dat in de Nederlandse economie een onwijs grote rol weggelegd is voor de MKB bedrijven. Verschillende rapportages en onderzoeken laten zien dat ruim 4 miljoen Nederlanders een baan hebben dankzij de verschillende MKB bedrijven.

Ben je zelf de eigenaar van een MKB onderneming? Dan wil je ongetwijfeld veel tijd besteden aan jouw onderneming, aan het product/dienst dat je aanbiedt en aan het uitbouwen van jouw onderneming. Je wilt daarbij ongetwijfeld zo min mogelijk omkijken hebben naar randzaken, waaronder de boekhouding. Nou, dan hebben wij goed nieuws voor je. Met behulp van bovenstaande boekhoud vergelijker kan je namelijk razendsnel het juiste boekhoudprogramma voor jouw onderneming vinden. Maar, wat is nou het beste boekhoudprogramma voor het MKB?

Het antwoord op die vraag is bijzonder lastig te geven. In onze ogen is het namelijk afhankelijk van jouw onderneming, het aantal medewerkers dat je hebt, de voorkeuren die jezelf hebt, het budget dat je vrij kunt maken voor het boekhoudprogramma en de verschillende functies waar je naar op zoek bent. Met dank aan bovenstaande vergelijker kan je de zoektocht naar het beste boekhoudprogramma voor jezelf in ieder geval een stuk makkelijker maken. Je kunt namelijk al direct op jouw bedrijfsvorm (MKB) filteren, maar ook op verschillende functies waar je veel waarde aan hecht. Door meerdere boekhoudprogramma’s met elkaar te vergelijken, kan je uiteindelijk het beste eenvoudig boekhoudprogramma voor jouw MKB onderneming vinden.

Feit is dat je de keus uit meerdere geschikte boekhoudprogramma’s hebt. Sommige boekhoudprogramma’s zijn namelijk specifiek met het oog op MKB bedrijven ontwikkeld. Dat geldt onder meer voor de volgende boekhoudprogramma’s:

• E-boekhouden

• Fiscus.nl

• Exact

• Twinfield

• Visma

Unit4 Bedrijfssoftware

AFAS

• Moneybird

DigiBTW

Rompslomp.nl

Sommige van deze boekhoudprogramma’s richten zich enkel en alleen op MKB bedrijven, terwijl sommige van deze programma’s ook geschikt zijn voor elke meerdere ondernemers. Denk aan: boekhoudprogramma voor therapeuten, boekhoudprogramma voor Kapsalon, Boekhoudprogramma voor Mac, Boekhoudprogramma voor Meerdere administraties enzovoorts. De keuze is in ieder geval reuze en dat biedt voor jouw onderneming voldoende mogelijkheden. 

Bij het vergelijken van de boekhoudprogramma’s voor MKB bedrijven moet je goed naar het aantal medewerkers kijken. Sommige van de hierboven genoemde programma’s (AFAS en Exact Online) richten zich meer op de grotere bedrijven, terwijl onder meer E-boekhouden en Rompslomp zich op de kleinere MKB bedrijven genieten. Vul in bovenstaande vergelijker dus óók in hoeveel personeelsleden je hebt; dat is in onze ogen zeker één van de belangrijkste criteria!

Zijn er gratis boekhoudprogramma’s voor MKB’ers?

Heb je het financieel nog niet al te breed? Zit je bijvoorbeeld in de opstartfase van jouw MKB bedrijf of heb je reeds een flinke investering moeten doen? Ongeacht in welke fase van jouw bedrijf zit, is een goed werkend boekhoudprogramma van essentieel belang. Dit boekhoudprogramma zorgt namelijk voor het financiële overzicht, neemt veel werk uit handen en stelt jou dus in staat om meer tijd aan het ondernemen te besteden.

Mocht je niet al te veel geld aan een boekhoudprogramma uit willen geven, kan je ook kiezen voor een gratis boekhoudprogramma voor MKB’ers. Dergelijke programma’s zijn vergelijkbaar met de betaalde programma’s, maar zijn een stuk minder uitgebreid. Je hebt de keus uit minder functies en kunt ook gebruik van minder automatiseringsmogelijkheden maken. Het is volledig aan jou om te bepalen waar in dit geval jouw voorkeur naar uitgaat.

Graag willen we je ook nog wijzen op de mogelijkheden voor het afsluiten van een gratis proefperiode. Bij nagenoeg alle boekhoudprogramma’s kan je gebruik maken van een dergelijke periode; deze duurt bijvoorbeeld 14 of 30 dagen. In deze periode kan je het gratis eenvoudig boekhoudprogramma uittesten, bepalen of alle gewenste functies er in zitten en uiteindelijk een eindoordeel vellen. Door op deze manier meerdere boekhoudprogramma’s aan de tand te voelen, kan je voor jezelf uiteindelijk de juiste keuze gaan maken. Het gebruik maken van dergelijke gratis proefperiodes is zeker aan te raden; twijfel er dus niet over en test gratis de verschillende boekhoudprogramma’s uit!

Hoeveel kost een boekhoudprogramma voor MKB'ers?

Zoals hierboven toegelicht; je kunt kiezen voor een gratis boekhoudprogramma. In onze ogen heeft echter elke MKB er behoefte aan een uitgebreid boekhoudprogramma; dat zijn de gratis varianten niet altijd. Voor veel ondernemingen is een betaald boekhoudprogramma daarom de beste keuze. Maar, wat kost een boekhoudprogramma voor MKB’ers nou? Met welke maandelijkse kosten moet je rekening houden? En zitten er bij sommige boekhoudprogramma’s wellicht nog addertjes onder het gras?

Bij sommige boekhoudprogramma’s moet je goed opletten op het aantal transacties dat je per maand uit kunt voeren. Bij sommige programma’s is dat bijvoorbeeld gelimiteerd tot 50 transacties per maand. Wat dit betekent? Dat je 50 ingaande- en uitgaande betalingsstromen kunt koppelen aan facturen in het boekhoudprogramma. Mocht je meer 50 betalingsstromen per maand hebben, dien je een uitgebreider abonnement af te sluiten. Let dus niet alleen goed op het prijskaartje voor het programma, maar ook op de voorwaarden die bij het programma horen.

Om je een voorbeeld te geven, hebben we van enkele boekhoudprogramma’s het maandtarief op een rijtje gezet:

• E-boekhouden: 7,95 euro per maand

• DigiBTW: 10 euro per maand

Rompslomp: 15 euro per maand

• Exact: 39 euro per maand

 Disclaimer: prijzen kunnen niet geheel actueel zijn, die kunnen door de jaren heen zijn veranderd. Dit is puur ter indicatie.

Zoals je in bovenstaande lijst kunt zien, variëren de kosten voor de boekhoudprogramma’s nogal. Daarmee komen we ook weer terug op datgene wat we hierboven al gezegd hebben: voor de uitgebreidere boekhoudprogramma’s moet je meer betalen. Exact is bijvoorbeeld meer geschikt voor grote MKB bedrijven, terwijl Rompslomp.nl zich meer op de kleinere MKB bedrijven richt. Dat is ook terug te zien in het maandtarief.

Bepaal in ieder geval voor jezelf welk budget je maandelijks over hebt voor het boekhoudprogramma. Onthoud daarbij echter wel goed het volgende: dankzij een boekhoudprogramma heb je meer tijd om te ondernemen. De investering per maand verdien je dus, als het goed is, binnen de kortste keren weer terug. Ondertussen geniet je ook nog van het gemak en de andere voordelen van het boekhoudprogramma!

Hoe je kies je een boekhoudprogramma die voldoet aan jouw wensen als MKB'er?

Ben je als MKB’er op zoek naar het beste boekhoudprogramma? Dan heb je de keus uit meerdere varianten, waardoor het belangrijk is om een goed vergelijk te gaan maken. Hoe je dit vergelijk kunt maken? Je kunt daarvoor het beste gebruik maken van de vergelijker aan de bovenkant van deze pagina. Met deze vergelijker kan je razendsnel het beste boekhoudprogramma voor jouw onderneming vinden. Hoe je dat kunt doen? Volg onderstaande stappen op:

Met behulp van bovenstaand stappenplan kan je al in enkele minuten het perfecte boekhoudprogramma vinden. Twijfel je nog tussen meerdere boekhoudprogramma’s? Dan is het aan te raden om bij alle programma’s een proefabonnement af te sluiten. Gedurende een periode van bijvoorbeeld 14 of 30 dagen kan je het programma volledig uittesten, zodat je een duidelijk beeld van de verschillende mogelijkheden, functies en voordelen krijgt. Uiteindelijk kan je op basis van jouw eigen bevindingen de juiste keuze gaan maken!

Wat kan je met een boekhoudprogramma voor als MKB'er?

Het staat als een paal boven water; voor elke MKB er is een boekhoudprogramma onmisbaar. Met het juiste boekhoudprogramma geniet je van onwijs veel voordelen, waardoor je meer tijd overhoudt voor het ondernemen. Je kunt daardoor sneller succesvol worden, je kunt al snel meer geld gaan verdienen en je kunt dus harder/verder met jouw onderneming gaan groeien.

Maar, wat kan je nou precies met een boekhoudprogramma doen? Enkele van de mogelijkheden hebben wij in onderstaande lijst opgesomd:

Ontwerp je eigen huisstijlen voor je MKB bedrijf

Als MKB bedrijf heb je ongetwijfeld een logo en bepaalde kleuren die overal in terugkomen. Denk hierbij aan jouw website, aan jouw bedrijfspand en aan jouw briefpapier. Met dank aan een boekhoudprogramma ben je in staat om jouw offertes en facturen óók deze huisstijl mee te geven. Je kunt hierdoor de facturen en offertes een professionele uitstraling meegeven. Op het moment dat de ontvanger jouw factuur/offerte ziet, is het bovendien direct duidelijk van welk bedrijf de factuur/offerte afkomstig is. Dat straalt veel vertrouwen uit en de factuur/offerte ziet er uiteraard ook gelikt uit. Dat is allemaal mogelijk met een boekhoudprogramma!

Maak huisstijlen voor je facturen en offertes op je mac
Boekhoudprogramma MKB 1

Koppel je boekhoudsysteem aan andere systemen

Met een boekhoudprogramma voor het MKB kun je met gemak je boekhoudsysteem koppelen aan andere systemen zoals:

Overzicht in je financiële situatie

Ook krijg je dankzij het boekhoudsysteem inzicht in je financiële situatie. Zo kun je rapporten genereren, Betalingen filteren en overzicht creëren op basis van bepaalde criteria. Op deze manier kom je niet voor onverwachte en nare (financiële) situatie te staan.

Overzichten krijgen van elke administratie op 1 plek

Btw-aangifte doen voor je kapsalon in enkele clicks

Over alle inkopen betaal je btw en over de facturen die jij aan je klanten stuurt bereken je btw die je moet afdragen. Het saldo van beide btw bedragen geeft aan of je btw moet betalen of terugkrijgt. Meestal moet je hier eens per kwartaal een btw-aangifte voor doen. Het grote voordeel van een boekhoudprogramma, is dat als jij al je inkopen en verkopen in het programma boekt, de btw-aangifte een fluitje van een cent is. Met enkele clicks kun jij al je btw-aangifte doen. Vaak zijn boekhoudprogramma’s ook uitgevoerd met een koppeling met de belastingdienst. Dit is nodig, omdat digitaal btw-aangifte voor ondernemers verplicht is. Wanneer je btw-aangifte op het scherm verschijnt en jij klikt de aangifte voor akkoord, is het mogelijk om de btw-aangifte rechtstreeks naar de belastingdienst te verzenden. Je hoeft zo nooit meer op te zien tegen het doen van een btw-aangifte en deze sluit altijd aan met jouw boekhouding.

Voordelen van een boekhoudprogramma als MKB’er

Als je een MKB er bent is het natuurlijk belangrijk om de administratie goed bij te houden. Dat kost over het algemeen veel tijd en moeite. Maar met een goed boekhoudprogramma krijg je direct te maken met de volgende voordelen.

Verleen rechten

Indien gewenst kan je ook andere mensen toegang geven tot het boekhoudprogramma. Dat is bijvoorbeeld handig als je een boekhouder hebt, als je meerdere mensen op de financiële afdeling hebt werken of als je iemand anders toegang tot jouw boekhouding wilt geven. Door je boekhouder ook rechten te geven, maak je het voor je boekhouder ook een stuk makkelijker. Jouw boekhouder heeft continu inzicht in al jouw geldstromen en is hierdoor in staat om de administratie perfect op orde te hebben. Ondertussen kan jij in de gaten houden wat jouw boekhouder aan het doen is, waardoor jij altijd de touwtjes in eigen handen weet te houden.

Meer tijd om te ondernemen

We hebben het al vaker gezegd; door een boekhoudprogramma te gebruiken, verkrijg je zelf meer tijd om te ondernemen. Je kunt jouw tijd besteden aan dingen die je écht leuk vindt en waar je goed in bent. Aan de randzaken, zoals de boekhouding, hoef je steeds minder tijd te besteden dankzij een boekhoudprogramma. Je kunt daardoor succesvoller worden, harder groeien met jouw onderneming en (nog) meer geld gaan verdienen. Bovendien heb je meer tijd om met jouw vrienden en familie door te brengen. De tijd die je met jouw beste vrienden op het terras doorbrengt, hoef je immers niet meer te besteden aan jouw boekhouding. Al dat werk wordt door het boekhoudprogramma uit handen genomen!

Voorkom onverwachte boetes/andere nare situaties

Als ondernemer ben je verplicht om jouw financiën op orde te hebben. Indien je een onderzoek van de Belastingdienst krijgt, moet je al jouw financiële stukken aan kunnen leveren. Door van een boekhoudprogramma gebruik te maken, heb je al deze financiële stukken direct klaar liggen. Daarnaast ben je er zeker van dat jouw gehele boekhouding klopt; een boekhoudprogramma werkt immers feilloos.

Welke concrete voordelen dit oplevert? Nou, onder meer dat je nooit vergeet bepaalde facturen te betalen, waardoor je nooit een boete kunt krijgen. Dat geldt ook voor zaken die met de Belastingdienst te maken hebben. Door de boekhouding op orde te hebben, hoef je nooit bang te zijn dat je bijvoorbeeld te weinig BTW betaald hebt aan de Belastingdienst. Ook op dat vlak voorkom je dus dat je boetes moet betalen of voor andere nare situaties komt te staan.

Begrippenlijst

Als er onduidelijkheden zijn betrekking tot het boekhouden kan je hier alle begrippen op een rijtje vinden.

Waarom je niet in Excel je boekhouding moet doen

Je kan er altijd voor kiezen om in Excel je boekhouding te doen, maar anno 2020 hebben we moderne boekhoudprogramma’s die veel voor je kunt automatiseren. Daarbij is het ook zo dat boekhoudprogramma’s back-ups maken van jou administratie. Met Excel kan je het risico lopen dat je je administratie kwijt raakt terwijl je wettelijk verplicht bent om 7 jaar je administratie te bewaren. Lees verder over waarom je niet moet boekhouden in Excel.

Veel gestelde vragen

Het gebruik maken van een boekhoudprogramma is niet verplicht. Het is echter wél verplicht om een sluitende administratie te hebben. Om jezelf van veel werk te besparen, is het gebruik maken van een boekhoudprogramma voor MKB’ers wel zeker aan te raden. Een boekhoudprogramma voor een MKB bedrijf is niet verplicht, maar het is eigenlijk wel onmisbaar.

Rentabiliteit – wat is dat?

Wat is rentabiliteit? Rentabiliteit is een belangrijke financiële maatstaf die aangeeft hoe winstgevend een onderneming is in verhouding tot haar investeringen. Het is een cruciaal

Lees meer

Wat is een verkoopfactuur?

Een verkoopfactuur is een factuur die je moet verzenden wanneer je een product of dienst verkoopt aan een andere onderneming, omdat dit wettelijk verplicht is.

Lees meer

Wij vergelijken